Valilik toplantı salonunda yapılan İl Hayvanları Koruma Kurulu Toplantısına, Vali Muammer Erol’un yanı sıra Vali Yardımcısı Hacı Mehmet Kara, Aybastı Belediye Başkanı Beytullah Geçtan, Çatalpınar Belediye Başkanı Ahmet Türe, Gürgentepe Belediye Başkanı Yaşar Şahin, Kumru Belediye Başkanı Yusuf Yalçuva, İl Müftüsü Dr. İsmail Çiçek, İl Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Müdürü Hüseyin Öztürk, İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Ersin Soydan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Ordu Şube Müdürü Mahmut Bakar, Ordu Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Fahrettin Seyhun Karabay, İlçe Belediye Temsilcileri, HayKonfed Karadeniz Bölge Temsilcisi Kemal Zafer Özdemir ile İl Hayvanları Koruma Kurulu Üyeleri katıldı.
Toplantının başlangıcında bir değerlendirmede bulunan Vali Muammer Erol, sokak hayvanlarının popülasyonunun artmasının ciddi bir sorun oluşturmaya başladığını belirterek, 5199 sayılı Kanunun emrettiği görev ve sorumlulukların herkes tarafından yerine getirilmesi gerektiğini ifade etti.
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun, hayvan hakları konusunda dünyaya örnek teşkil edecek bir Kanun olduğuna vurgu yapan Vali Erol, “Belediyelerimiz, 5199 sayılı Kanunun emrettiği yükümlülükleri mazeretsiz bir şekilde yerine getirmeliler. Sokak hayvanlarının kısırlaştırma, tedavi etme ve rehabilitasyonunu sağlamaya yönelik adımları hızla atmalıyız. Belediyelerimiz bu işi ıskalamamalılar. Evlerinde, konutlarında hayvan besleyenler de mutlak surette ‘Sahiplik Belgesi’ olmalı. Bunun denetimi de yapılmalı. Sahipli hayvanların kısırlaştırması ve tedavileri sahipleri tarafından yaptırılmalı” diye konuştu.
Vali Muammer Erol, belediyelerin kendi meclislerinde alacakları kararla birlikte sokak hayvanlarının kısırlaştırma çalışmaları konusunda hizmet satın alma yoluyla çalışma yapılmasını istedi.
Toplantıda, Ordu Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Fahrettin Seyhun Karabay, Ordu Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi’nde sokak hayvanlarına yönelik verilen hizmetler hakkında Vali Muammer Erol ve kurul üyelerine bilgi verdi.
Sokaktaki hayvan popülasyonunun sürekli arttığına dikkat çeken Karabay, Ordu Büyükşehir Belediyesinin mevcut Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi’nin kapasitesinin yeterli gelmediğini söyledi.
15 dönümlük bir alanda yeni bir Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi yapımına başlandığını ifade eden Karabay, ilçelerde de Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi kurulması gerektiğine işaret etti.
Yeterli kısırlaştırma yapılamadığı için sokaklarda hayvan popülasyonunun arttığını belirten HayKonfed Karadeniz Bölge Temsilcisi Kemal Zafer Özdemir, Ordu’da, Türkiye’ye örnek olacak bir kısırlaştırma seferberliği başlatılması çağrısında bulundu.
Toplantıya katılan ilçe belediye başkanları ve kurul üyeleri de, sorunun çözümü için yapılması gereken çalışmalara ilişkin görüş, düşünce ve önerilerini dile getirdiler.