ORDU

Ordu’da Organ Bağışının Dini Boyutu Konferansına Yoğun İlgi

Aybastı Devlet Hastanesi’nde, İlçe Müftüsü Recai Öğük tarafından “Organ Bağışının Dini Boyutu” başlıklı bir konferans düzenlendi.

Abone Ol

Aybastı Devlet Hastanesi’nde, İlçe Müftüsü Recai Öğük tarafından “Organ Bağışının Dini Boyutu” başlıklı bir konferans düzenlendi. Etkinlikte, organ bağışının İslam’daki yeri, organ naklinin fıkhi temelleri ve Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun bu konuda verdiği fetva katılımcılara anlatıldı.

İlçe Müftüsü Öğük, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 6 Mart 1980 tarihli ve 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu ifade etti. Vatandaşların en çok tereddüt yaşadığı konulardan biri olan organ bağışının dini boyutu hakkında bilgi veren Öğük, İslam’a göre organ bağışının büyük bir hayır olarak değerlendirildiğini belirtti.

Etkinlik sonrasında yapılan açıklamada, doku ve organ naklinin sağlıklı organların bir vericiden, ihtiyacı olan bir alıcıya nakledilmesi işlemi olduğu vurgulandı. Çoğu organ nakli donör hayatını kaybettikten sonra yapılırken, bazı durumlarda canlı vericiden de nakiller gerçekleştirilebiliyor. Nakli yapılabilen organlar arasında böbrek, karaciğer, kalp, bağırsak, pankreas ve akciğer gibi organlar bulunuyor. Bunun yanı sıra kan, kök hücre, damar, deri, kemik, kornea ve kalp kapağı gibi dokuların nakli de mümkün.

Türkiye’de organ nakli, 3 Haziran 1979’da yürürlüğe giren "Organ ve Doku Alınması, Saklanması, Aşılanması ve Nakli" kanunu ile düzenlenmiştir. Kanuna göre, organ nakli “canlı” veya “kadavra” vericiden yapılabiliyor. Kadavra nakli için kişinin beyin ölümünün gerçekleşmiş olması, gerekli testlerin ardından uzman hekimlerden oluşan bir kurul tarafından onaylanması gerekiyor. Beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerin organları, eğer kişi sağlığında bağış yapmamışsa, yakınlarının onayı alınarak bağışlanabiliyor.

Canlıdan yapılan nakillerde ise bağış yapan kişinin maddi bir çıkar sağlaması yasak olup, bu durumdaki doktorların nakil yapmaları da suç teşkil ediyor. Konferans kapsamında, 18 yaşını doldurmuş ve akli dengesi yerinde olan her bireyin Sağlık Müdürlükleri, hastaneler ya da ilgili dernek ve vakıflara başvurarak doku ve organ nakli belgesi alabileceği bilgisi de katılımcılara aktarıldı. Ayrıca, sürücü belgesi alırken “organlarımı bağışlıyorum” seçeneğini işaretleyenlerin de organ bağışında bulunabileceği hatırlatıldı.

Etkinlik, organ bağışı konusunda farkındalık yaratmayı amaçlarken, katılımcıların yoğun ilgisiyle tamamlandı.