Fındık fiyatları haftaya dalgalı başladı. Büyük düşüş yapan fındık üreticiyi korkuttu. Üretici kara kara ne yapması gerektiğini düşünüyor. Peki fındık bekletilmeli mi? Üretici ne yapmalı?
Ordu’da Randımana Göre Fındık Fiyatları
50 Randıman 115 TL
51 Randıman 117 TL
52 Randıman 119 TL
53 Randıman 122 TL
54 Randıman 124 TL
55 Randıman 127 TL
56 Randıman 129 TL
57 Randıman 131 TL
Üretici Ne Yapmalı?
Üretici TMO Fiyatından Düşük Fiyata Fındık Satmamalı
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, "Üreticilerimizin önce TMO’nun fiyatlarını esas alarak değerlendirme yapmasını istiyoruz. Onun altındaki fiyatlara ürün satmasını istemiyoruz” dedi.
TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, Samsun Başmüdürlüğüne bağlı Çarşamba Ajans Amirliğini ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Samsun Başmüdürlüğüne bağlı Çarşamba Ajans Amirliğini ziyaret eden TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal; Çarşamba da 3 bin 680 fındık üreticisine 10 bin tonun üzerinde randevu verildiğini açıkladı. TMO’nun Çarşamba da 19 Ağustos’ta başladığı fındık alımında şu ana kadar 3 bin 680 fındık üreticisine 10 bin tonun üzerinde randevu verildiğini söyleyen Gürdal, hazırlıkların arz edilen tüm ürünü alabilecek seviyede olup, randevu ve alım süreçlerinde herhangi bir sıkıntı bulunmadığını belirtti
Ödemelerin 45 gün içerisinde ödendiğini ifade eden Gürdal, "Fiyat açıklandıktan sonra bütün ürünlerde 2024 yılında biz 45 gün içerisinde ödemeleri yapacağımızı açıklamıştık ama hiçbir üründe 45 güne kalmadık. Genellikle 20-30 gün içerisinde ödeme imkanı oldu. Fındıkta da aynı açıklamayı yaptık ve ödemelerin 45 gün sonra değil, 45 gün içerisinde yapılacağını söyledik. Bu hafta TMO’ya ürün teslim eden fındık üreticilerimizin ürün bedellerini bu hafta içerisinde yatırdık. Dolayısıyla 11 ile 21 gün arasında ödeme yapmış olduk. Biz bu noktada üreticiyi hiçbir şekilde geciktirmeyiz” diye konuştu.
Fındık üretiminde büyük tehdit oluşturan kahverengi kokarca zararlısına karşı mücadelenin önemine dikkat çeken Gürdal, “Son 2 yıldır Tarım ve Orman Bakanlığımız, il ve ilçe tarım müdürlüklerimiz yüksek bir hassasiyet ile bu problemin yaşanabileceğini, hep birlikte tedbir alınması gerektiğini toplantılar yaparak, açıklamalar yaparak ve çeşitli yollarla duyurmaya çalıştı. Ama geldiğimiz noktada fındık üretilen bölgelerin bir kısmında ve genellikle 300-400 rakımın altındaki yerlerde kokarca popülasyonunun yüksek olduğunu ve zarar verdiğini görüyoruz. Bu anlamda bu hassasiyetin gelecek sene çok daha yüksek tutulması gerektiğini düşünüyoruz. 2025 yılında böyle bir problemin yaşanmaması için topyekûn biyolojik, kimyasal, kültürel hangi mücadele yöntemi varsa ve sadece devlet, sivil toplum kuruluşları değil, üretici ile beraber bakanlık gerekli kaynakları ayırıp anlayış aynı olursa bu problemi siler atarız. Üreticilerimizin önce piyasa şartlarını zorlayarak, önce TMO’nun fiyatlarını esas alarak değerlendirme yapmasını istiyoruz, onun altındaki fiyatlara ürün satmasını istemiyoruz” şeklinde konuştu.
Emanete Fındık Vermeyin
Fındık üreticileri, Ziraat Odaları tarafından ardı ardına yapılan uyarılarla karşı karşıya. Son uyarıda, arz-talep dengesine dikkat çekilerek üreticilere önemli tavsiyelerde bulunuldu. Üreticilerin, fındıkları emanete vermekten kaçınmaları ve sadece ihtiyaçları kadar ürünü pazara sunmaları gerektiği belirtildi. Bu önerinin, ilerleyen dönemlerde fındık fiyatlarında bir artışa yol açabileceği ifade ediliyor.
Ayrıca, fındık üreticilerinin karşılaştığı diğer bir sorun ise randıman oyunu. Tüccarların, aldıkları fındığı düşük randımandan fiyatlandırırken, kendi sattıkları ürünlerde randıman farkını dikkate almaları üreticiler için adaletsiz bir durum yaratıyor. Bu uygulama, üreticilerin haklarını korumak adına büyük bir sorun teşkil ediyor.
Yetkililer, fındıklarını emanete vermeyi düşünen üreticilere dikkatli olmalarını tavsiye ediyor. Eğer emanete vermek zorundalarsa, randıman kaybı yaşanmaması için fındıklarını randıman kırdırarak teslim etmeleri gerektiği vurgulanıyor. Bu önlemler, üreticilerin zarar görmemesi ve fındık piyasasındaki dalgalanmalara karşı daha iyi bir koruma sağlanması amacıyla öneriliyor.
Fındık üreticileri, bu uyarılara dikkat ederek hem ekonomik kayıpların önüne geçebilir hem de piyasa dalgalanmalarından daha az etkilenebilirler. Her türlü adaletsiz uygulamaya karşı dikkatli olmak ve bilinçli davranmak, üreticilerin lehine olacaktır.