Karadeniz’in oksijen deposu Ordu, doğal güzellikleri ve huzurlu yapısıyla yaşlı nüfusun en çok tercih ettiği illerden biri haline gelirken, genç nüfustaki düşüş ise dikkat çekici boyutlara ulaştı. Türkiye’nin doğal güzellikleri korunmuş ilk beş şehri arasında gösterilen Ordu, yaşlı nüfusta ilk 12 il arasında yer alıyor.

Ancak Ordu'da genç nüfusun geleceğiyle ilgili kaygılar her geçen gün artıyor. Biyokimya ve Klinik Biyokimya Uzmanı Uzm. Dr. Ali Coşkun’un verilerine göre; Ordu, Türkiye nüfusunun yüzde 0,91’ini oluştururken, ildeki gebe kadın oranı ülke ortalamasının altında kalarak yüzde 0,65’te, bebek oranı ise yüzde 0,61’de kaldı. Bu veriler, ilin doğurganlıkta ve bebek nüfusunda Türkiye ortalamasının da gerisinde kaldığını gösteriyor.

“Yaşlı nüfusta öndeyiz, ancak genç nüfus düşüşte”

Uzm. Dr. Ali Coşkun, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Ordu’muz yaşlıların yaşamak için en çok tercih ettiği şehirler arasında. Ancak gebe oranı ve bebek sayısı hızla düşüyor. Bu durum, gelecek açısından ciddi bir tehdit oluşturuyor,” diyerek uyarıda bulundu.

Devlet desteği var, ancak yetmeyebilir

Hükümetin doğumları teşvik etmek için 1 Ocak 2025 itibarıyla başlattığı destek programına da değinen Dr. Coşkun, “İlk çocuk için 5.000 TL doğum yardımı, ikinci çocuk için aylık 1.500 TL, üçüncü ve sonraki çocuklar için ise aylık 5.000 TL destek veriliyor. Ancak bu teşviklerin daha etkili olabilmesi için tutarlarının artırılması şart,” dedi.

“Doğum kontrol politikaları gözden geçirilmeli”

Dr. Coşkun ayrıca, geçmişte uygulanan doğum kontrol politikalarının Türkiye için zaman kaybı yarattığını savunarak, “Dünya Sağlık Örgütü, 2030 hedeflerini doğum kontrolü üzerinden kurguluyor. Ancak bizler, ülkemizin geleceğini korumak adına doğurganlığı teşvik etmeliyiz. Bu yöndeki politikalar, sağlık açısından zorunlu olmadıkça ülke güvenliği için uygun değildir,” ifadelerini kullandı.

“Teşvikler artmalı, çocuk 10 yaşına kadar desteklenmeli”

Dr. Coşkun, mevcut teşviklerin yetersiz kaldığını belirterek şu öneride bulundu:
“İlk çocuk için her ay 5.000 TL, ikinci çocuk için 7.000 TL, üçüncü ve sonraki çocuklar için 10.000 TL destek verilmeli. Bu destekler, çocuklar 10 yaşına gelene kadar sürdürülmeli. Ancak bu şekilde genç ve dinamik bir nüfus yapısını koruyabiliriz.”

Uzmanlar, genç nüfusun azalmasının uzun vadede sosyal ve ekonomik sorunlara yol açabileceğine dikkat çekerek, hem Ordu hem de Türkiye genelinde doğum oranlarının artırılması için kapsamlı ve sürdürülebilir politikaların bir an önce devreye alınması gerektiğini vurguluyor.

Kaynak: Haber Merkezi