Türkiye genelinde asırlık geçmişe sahip olan kerpiç, taş ve ahşap malzemeden inşa edilmiş geleneksel evler, kendine has mimarisi ve karakteriyle hâlâ ilgi odağı oluşturmaya devam ediyor.
Türkiye'nin dört bir yanında yer alan geleneksel ev mimarisi, asırlara meydan okuyarak günümüze ulaşmış önemli kültürel değerleri arasında yer alıyor. Yöresel kimliğe göre değişen yapım malzemeleriyle evler, hem iklim şartlarına uyum sağladı hem de o bölgenin kültürel özelliklerini taşıdı.Sosyal medyada viral olan bir Türkiye Haritasında, Ordu, Tokat, Samsun, Sivas gibi geleneksel ev mimarileri yer almazken, bölgeden sadece Giresun’un Tamzara Evleri yer aldı
Geçmişte doğal malzemelerin kullanıldığı bu mimari eserler, günümüzde yerini çoğunlukla betonarme yapılara bıraktı. Şehirleşmenin etkisiyle komşuluk ilişkilerinin zayıfladığı günümüzde, geleneksel evler insanları geçmişine bağlayan kültürel köprüler olma özelliğini sürdürüyor.
Yapılan bir araştırmaya göre Amasya'nın Yeşilırmak Evleri, Giresun'un Tamzara Evleri, Artvin'in Şavşat Evleri, Ankara'nın Beypazarı Evleri gibi illere özgün mimarisi dikkat çekiyor. Bursa, Muğla, Şanlıurfa gibi illerimizin de kendine özgü ev gelenekleri bulunuyor.
Türkiye'nin dört bir yanında yer alan bu zengin mimari miras, güçlü kültürel köklerin somut ifadelerinden biri olarak gösteriliyor. Geleceğe aktarılmaya değer bir miras olarak, ilgiyi hak ediyor.
Ordu'nun Geleneksel Ev Mimarisi Özellikleri
Ordu'nun bazı bölgelerinde hala yerel mimari gelenekler görülüyor. İkizce ve Mesudiye ilçelerindeki köylerin evlerinde, geleneksel Ordu mimarisinin izleri gözleniyor.
Bu evlerin genel özellikleri; kerpiç ve taştan inşa edilmiş olmaları, tek katlı ya da iki katlı olarak inşa edilmiş olmaları, zemin katın ahır ve depo, üst katın ise yaşam alanı olarak düzenlenmiş olması olarak gösteriliyor.
Çatı yapılarında kullanılan "ayı omuzu" denilen geleneksel çatı sistemi, evlerin dış görünümünde detaylı bir mimari unsur olarak ön plana çıkıyor. Bu sistem sayesinde, çatı saçakları evlere genişlik ve korunak kazandırıyor.
Yapı malzemesi olarak kerpiç ve taşın yanı sıra, temellerin taştan atılması ve duvar örgü sistemleri, geleneksel Ordu mimarisinin esas özelliklerinden biri olarak yer alıyor. Bölgedeki usta abiler, bu inşaat tekniklerini günümüzde de sürdürülüyor.