Karadeniz Teknik Üniversitesi eski öğretim üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Türkiye'nin deprem bölgesi olduğunu vurgulayarak, "Biz şu anda deprem bilim olarak depremin nerede ne zaman olacağını kesin bilmediğimize göre her yerde deprem tehlikesi vardır" dedi. Prof. Dr. Bektaş, özellikle Trabzon, Rize ve Ordu gibi Karadeniz sahil şehirlerindeki olası tehlikelere dikkat çekti.

“Bilmediğimiz aktif deprem üreten fay esas tehlikelidir” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Bektaş, “Trabzon’un kuzeyinde Karadeniz fayı var. Bu fay Trabzon veya Karadeniz sahili tehdit ediyor. Ama bu Karadeniz Fay Hattı’nda da bilgilerimiz çok az. Fayın hızını, deprem tekrarlama süresini bilmiyoruz. Deprem enerji üretimini bilmiyoruz. Bilmediğimiz aktif deprem üreten fay esas tehlikelidir. Karadeniz sahilinde Trabzon, Rize, Ordu benim korktuğum 3 konu var. Trabzon’da yapı stoku. Bu son derece zayıf. İkincisi Trabzon sahil plajı üzerinde ve heyelanlı yamaç üzerinde kurulmuştur” dedi.

Prof. Dr. Osman Bektaş, Trabzon'daki yapı stoğunun zayıf olduğunu, sahil plajı üzerine ve heyelanlı yamaçlara kurulan yapıların risk oluşturduğunu belirtti. Ayrıca, depremin yeri ve zamanını bugünkü bilimin tam olarak bilemediğini vurgulayarak, bilim insanlarının uyarılarına rağmen doğanın kendi hareketinin deprem etkisi açısından daha belirleyici olabileceğini söyledi.

Bektaş, vatandaşların bilinçli ve tedbirli olmalarının önemine vurgu yaparak, depremle ilgili risklerin azaltılması için alınması gereken önlemlere dikkat çekti.