The Economist'ın derlediği verilere göre, Z kuşağı kendinden önceki nesillere kıyasla çok daha hızlı bir şekilde zenginleşiyor ve varlıkların kontrolünü ele almaya hazırlanıyor. ABD'de, 16-24 yaş aralığındaki çalışanların saatlik ücret artışı yıllık bazda %13'e ulaştı, bu ise 25-54 yaş aralığındaki çalışanlarda %6 seviyesindeydi. Uzmanlar, %13'lük artışın genç kuşaklar için bugüne kadar kaydedilmiş en yüksek artış oranı olduğunu belirtiyor.
Bununla birlikte: Birleşik Krallık da genç kuşaklardaki ücret artışında benzer bir istatistiğe ev sahipliği yaptı. Bölgede 18-21 yaş arasındaki kişilerin ortalama saatlik çalışma ücreti, geçen yıl %15 artış göstererek diğer yaş gruplarındaki ücret artışlarını alışılmadık şekilde açık ara geride bıraktı.
- Yeni Zelanda’da da 20-24 yaş arasındaki çalışanların ortalama saatlik ücretlerindeki artış %10 olarak kayıtlara geçti. Ülkede ortalama oran ise %6 seviyesindeydi.
Geniş açı: Genç kuşakların ücretlerindeki dramatik artış, hane gelirlerini de önemli oranda etkiledi. American Enterprise Institute’tan Kevin Corinth ve ABD Merkez Bankası’ndan Jeff Larrimore tarafından hazırlanan yeni bir makale, vergi ve enflasyon gibi faktörleri hesaba katarak Amerikalıların hane halkı gelirini nesillere göre değerlendirdi. Buna göre Y kuşağı, hayatlarının aynı döneminde 1965-1980 yılları arasında doğan X kuşağına kıyasla hane geliri açısından biraz daha iyi durumdaydı. Z kuşağı ise hayatlarının aynı dönemindeki Y kuşağına göre çok daha iyi durumda.
- Ayrıca: Makale, 25 yaşındaki ortalama bir Z kuşağı üyesinin yıllık hane gelirinin 40 bin doların üzerinde olduğuna dikkat çekiyor. Söz konusu tutar, 1945-1964 yılları arasında doğan baby boomer’ların hayatlarının aynı dönemindeki hane gelirlerinden %50 daha fazla.
Dahası: Dünyada 1997-2012 yılları arasında doğmuş ve “zengin” kategorisine girebilecek en az 250 milyon insan bulunuyor. Bu kişilerin yarısı halihazırda aktif olarak bir işte çalışıyor. The Economist, ABD’deki iş dünyasında tam zamanlı çalışan Z kuşağı üyesi sayısının kariyerleri sona ermek üzere olan tam zamanlı baby boomer sayısını geçmek üzere olduğuna işaret ediyor.
- Bu arada: ABD’de, güncel olarak 6 binden fazla Z kuşağı üyesi CEO olarak ve binden fazla Z kuşağı üyesi politikacı olarak çalışıyor.
Neden önemli? Z kuşağındaki artan zenginleşme, mevcut varlıkların yakın zamanda el değiştirmesine yönelik bir sinyal olarak da görülüyor. Analistler, Z kuşağı iş dünyasında ve politikada daha etkin hâle geldikçe şirketler, hükümetler ve yatırımcıların bu değişimi iyi anlamaya ve buna göre stratejiler geliştirmeye ihtiyaç duyacağını dile getiriyor.