OLDU MU?

Abone Ol

Hükümetin en çok takdir edip beğendiğim icraatı kapalı alanlar ve toplu taşıt araçlarında sigara yasağı uygulaması. O dönemi benim gibi yaşayanlar bilir. Otobüste yolculuk yaparken içinde hasta mı, yaşlı mı, bebek mi var mı? diye düşünmeden ardı ardına yakılan sigaralar, bir anlık keyif için o otobüs içinde saydığım kişilerin ve herkesin sağlığını olumsuz yönde etkiliyordu. Hastane koridorlarında kül tablası olduğu günleri de bilen bilir. Hatta bizzat şahit olduğum ve bir doktorun perdesinin arkasında hem içkisini hem de sigarasını yudumlarken muayene yaptığı günleri de bilirim. Kapalı bir alana girdiğimizde kül tablası gibi kokan üzerimiz ve kıyafetleri de.

Şimdi o günler geride kaldı sigara yasağıyla birlikte. Binlerce teşekkür bu yasağı hayata geçirenlere. Gelelim günümüze. Şimdi özel araçlarda da sigara yasağı uygulaması başlatıldı. Bu yasağın başlaması Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bir programa giderken şahit olduğu an ve ardından dile getirdiği sözlerden sonra gündeme geldi gibi. Oysa durum daha farklı çünkü bu yasak zaten vardı ancak uygulanmıyordu. Peki neden uygulanmaya başladı? Cumhurbaşkanı Erdoğan makam aracı ile bir programa giderken trafikte gördüğü bir araç dikkatini çekmişti. İçinde çocuklar vardı ve şoför koltuğunda oturan babaları ise sigara içiyordu. İşte Erdoğan’ın şahit olduğu ve ardından; “Böyle şey olmaz. Niye bunlara ceza verilmiyor? Özel araçlarda da tümüyle yasaklanmalı" sözleri üzerine, yurt genelinde içinde Ordu’nun da bulunduğu birçok ilde üstelik çok sayıda sürücünün uygulamadan haberi olmadığı halde  'Dumansız Araç Uygulaması' yapıldı. Polis ekipleri kamera ile güzergahları kontrol edip,  sigara içildiği tespit edilen özel araçlarda, araç sahiplerini hem uyardı hem de 153 TL para cezası uyguladı. Cezayı yiyen vatandaşlar ise uygulamaya adeta isyan etti.

Çoğu araç sürücüsü ve vatandaşlar özel araçta sigara içmenin yasak olduğunu bilmese de yasakla ilgili mevzuat aslında 24 Mayıs 2013 tarihinde üzerinde gerçekleştirilen değişikliklerle birlikte yürürlüğe girmiş ve kanunlaşmıştı. Sigara içmenin hususi araçlarda yasak olduğunu tanımlayan 4207 sayılı kanun maddesi ise şöyleydi; "Hususi araçların sürücü koltukları ile taksi hizmeti verenler dâhil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında, tütün içermeyen ancak tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan her türlü nargile ve sigara, tütün ürünü kabul edilir."

Özel araçta içilen sigaranın cezası şimdilik 153 TL. Cumhurbaşkanı Erdoğan  ABD ziyareti öncesi açıkladığı özel araçlarda sigara yasağı uygulaması yeni gibi gözükse de aslında 2013 yılında yasalaşarak yürürlüğe girmiş. Şimdi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şahit olduğu bir olay sonrası sarf ettiği sözlerin ardından yeniden hayata geçirildi.

Bu nedenle bir zamanlar köşesinde ‘bu köşede sigara içilmez” diyerek kendi çapında sigaraya savaş açan ve şu anda bu illeti kullanmayan birisi olarak, tiryakileri düşünüp yaptığım empati sonrası, diğer yerlerin aksine özel araçlarda sigara yasağına pek de sıcak bakmadım. Hani şehrin kalabalık bölgelerinde ellerinde sigara arkasında yanında sağında solunda herkese dumanını ortak edenlere bu ceza uygulansaydı yerinde derdim ancak düşüncesiz bir babanın suçunu tüm topluma yıkmak, hem de özelinde bence olmadı. Sizce de oldu mu?