2025 yılında öğretmen atamalarında artık KPSS puanı aranmayacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı yönetmelik, 1 Eylül 2025 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek. Bu tarihten sonra öğretmen atamalarında, KPSS yerine Akademi Giriş Sınavı (AGS) kullanılacak.
Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe göre, 2025’te yapılacak öğretmen atamalarında KPSS’nin yerini AGS sınavı alacak. AGS, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından düzenlenecek ve eğitim süreci bu sınav sonuçlarına göre şekillenecek. Eğitim süreçlerini tamamlayan öğretmen adayları, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda göreve başlayacak.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bu değişiklikle birlikte öğretmen adaylarının sadece sınav puanlarıyla değil, eğitim ve uygulama süreçleriyle de değerlendirileceğini belirtti.
Akademi Giriş Sınavı (AGS) Nedir?
Akademi Giriş Sınavı (AGS), 2025 yılında öğretmen adaylarını seçmek amacıyla uygulanacak yeni sınav sistemidir. AGS, 13 Temmuz 2025'te ilk kez yapılacak ve bu sınavın ardından öğretmen adayları, Milli Eğitim Akademisi’ne kabul edilecek. Akademideki eğitim sürecinin ardından, adaylar eğitimleri tamamlayarak öğretmen olarak atanacak.
AGS sınavı, sınavı iki oturumdan oluşacak; biri genel yetenek ve eğitime dair bilgiler, diğeri ise öğretmenlik alan bilgisi olacak. Yabancı dil öğretmenliği adayları için AGS ve Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (YDS) sonuçları dikkate alınacak.
Akademi Giriş Sınavı Nasıl Yapılacak?
AGS, 2025 Akademi Giriş Sınavı (AGS) ve 2025 Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) olmak üzere 2 oturumda yapılacak. AGS, sözel ve sayısal yetenek, tarih, coğrafya, eğitim temelleri ve Türk eğitim sistemi ile mevzuatını içerecek.
ÖABT oturumunda ise adayların alan bilgisi ölçülecek. Örneğin, biyoloji, matematik, Türkçe gibi alanlarda öğretmen adayı olmak isteyenler, AGS ve ÖABT’den alınan puanlarının kombinasyonu ile belirli bir puana sahip olacak.