ÖZEL HABER

Nesilden nesile aktarılan bir lezzet

Osmanlı’dan beri süre gelen Macun geleneği, Altınordu sokaklarında yaşatılmaya devam ediliyor.

Abone Ol

Osmanlı’dan beri süre gelen Macun geleneği, Altınordu sokaklarında yaşatılmaya devam ediliyor.

Rengarenk macunları, Altınordu sokaklarında vatandaşlarla buluşturan Sinan Sepetçi, bu işin atadan kalma bir iş olduğunu ve kendisinin de bir sonraki nesle aktarmak için elinden geleni yapacağını belirtti.

Osmanlı Macunu denilince akla ilk olarak Ramazan ayı şenliklerinin geldiğini ifade eden Sepetçi, şeker, kurutulmuş meyve tozları ve birer damla gıda boyası ile hazırlanan macunları genellikle şenlik, festival ve konserlerde bulabileceklerini söyledi.

Sosyal Medya’nın Geleneksel Kültür Üzerinde Etkisi

Sosyal medya kültüründe, Osmanlı Macun’unun popülerleşmesi ile birlikle halkta daha yoğun bir talep ile karşılaştıklarını belirten Sinan Sepetçi, “Osmanlı macunu tüketenlerin büyük çoğunluğu ne olduğunu bilerek alıyor fakat bir kesim ise daha önce hiç denememiş oluyor ve sosyal medya gibi mecralardan görmüş olmasının etkisi ile denemeyi tercih ediyor.” dedi.

“Karışık Daha Lezzetli”

Sepetçi, geçmiş yıllardan kendi çocukluklarından örnekler vererek çocuklarını Osmanlı macunu ile tanıştıran büyüklerin olduğunu söylerken, Macun fiyatlarına ise şu şekilde değindi; “Fiyatları ise günümüz şartlarına göre vatandaşlar tarafından olumlu karşılanıyor. Satıcısına göre değişiklik gösteren Osmanlı Macunu fiyatları Ordu’da 50-70 TL arası değişiklik gösterebiliyor. Osmanlı Macunu çoğunlukla karışık tüketilen bir lezzet olduğu için, çeşitlerde ayrım yapılmıyor.”
Son olarak önemli bir hususta uyarıda bulunan Sepetçi, “Bu macunları demir çubuk ile satanlar var. Ben tahta tercih ediyorum çünkü metale göre daha sağlıklı olduğunun bilincindeyim” diye konuştu.