NEDİM BABA'YI UĞURLARKEN…

Abone Ol

Bizim de 1975-79 yılları arası tahsil gördüğümüz İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü’nden hocamız, kendini ilme ve yolcularına adamış, talebeler arasında kısaca NEDİM BABA diye mâruf Doç. Dr. Nedim Urhan Hocamız Hakk'a yürüdü.

MÜSLÜMANLARI UYANDIRAN BOYKOT!

Merhumun talebelerinden, bizim de devre arkadaşımız, el’an Kırklareli Üniversitesi Arap Dili ve Belâgati Öğretim Üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Hasan Fehmi ULUS, geçen ay BARAN DERGİSİ’ne verdiği röportajda, 70’li yılların 2. yarısında cereyan eden ve dalga dalga bütün bölgeleri saran, akademi olma talebi ekseninde gelişen Yüksek İslâm Enstitüleri boykotlarının Müslümanları uyandırdığını söylerken bir yerde şöyle bir ifâdede bulunuyor:

UZAK GRUPLAR, YAKIN HOCALAR…

“ - O zaman Yüksek İslâmların da Milli Eğitim Bakanlığı Din Eğitimi Genel Müdürü Tayyar Altıkulaç idi. Onların Nesil Vakfı grubu vardı. Onlar boykota karşı idi, idare de muhalif idi. Ancak talebelerden yana olan Nedim Urhan, Ömer Çam, Osman Öztürk, Mehmet Maksudoğlu gibi sevdiğimiz hocalar vardı.”

Hasan Fehmi Bey arkadaşımızın ifâde ettiği gibi hocamızın, Anadolu’dan gelen, büyük şehre yabancı ve tutunmaya çalışanlar nezdinde ayrı bir yeri ve kıymeti vardı. Onun bu yönünü birçoğu aynı devre olan okul arkadaşlarımız şöyle naklediyorlar:

HORLANACAĞIMIZ ENDİŞESİ İÇİNDEYDİK!

Halil İbrâhim ULUDAĞ: “1975 yılında kardeşimle Trabzon’dan kayıt yaptırmak için İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’ne geldik. Çekingen bir vaziyette Nedim URHAN hocamızın odasına girdik her yerde horlandığımız gibi burada da horlanacağımız endişesi içindeydik. Nedim hocamın güler yüzü ile ve "Allah sayınızı artırsın" sözü ile karşılaştık. Dünyalar bizim oldu. İlk tanışmamız ve ilk diyaloğumuz böyle başladı. Sonrasında yüzlerce hatıralar…”

BU ŞARTLARDA BEN OKUYAMAM!

Hocamız ve benzeri şahsiyetlerin yaptığı işin önemini hissettirmesi bakımından şunu söylememizde de fayda var. Biz İst. YİE’yi kazanıp ta kayıt için gittiğimizde işlemleri yaptırırken bir arkadaş;

  • Yatılıyı kazanamamışım, ben burada okuyamam; imkânım müsâit değil. Herhâlde döner giderim!

Bu acılı feryat hep aklıma gelir. Bu arkadaş kimdi, kayıt yaptırdı mı, geri mi gitti? Bilmiyorum ama buna benzer durumda olanlar çoktu. Şimdi çok şükür; okul kazanıp ta çözüm mercii bulamayan yok.

Her neyse, biz Halil İbrâhim Hoca’nın yazdıklarını okumaya devâm edelim:

GÜZEL İNSAN, SAĞLAM MÜSLÜMAN…

“İmanı güzel, ibadeti güzel, ilmi güzel, ihlası güzel, cihadı ve gayreti güzel, idareciliği güzel en sevgiliyi her konuda örnek alan güzel insan sağlam Müslüman, büyük âlim, büyük mücahid Nedim Urhan hocama Rabbimden sonsuz rahmetler diliyorum. Mekanı ve makamı cennet firdevs cenneti olsun. Allah c.c sevgili Peygamberimizin komşuluğunda kendisiyle ve tüm sevdiklerimizle hepimizi BULUŞTURSUN. Ailesine, talebelerine ve aziz milletimize başsağlığı diliyorum.”

BÂZI KİMSELER VARDIR…

Süleyman RAMAZANOĞLU(Kırçiçek): “Bazı kimseler vardır, İslâmî şuuru ve hassasiyeti bilgisinin aşağısında kalır, gerisinden gider, bazıları da vardır ki: İslâmî şuuru ve hassasiyeti bilgisini çok aşar ve önüne geçer.

İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü hocalarından olan, bizim de hadis derslerimize gelen, okuttuğu İlimlerin yanında aşıladığı İslâmî şuurla ve hassasiyetle binlerce talebesinin müstakîm olarak yetişmelerine vesile olan Muhterem Nedim Urhan hocamızın vefatını biraz evvel öğrenmiş bulunmaktayız. Allah celle celalühü rahmet eylesin, mekânını Cennet, makamını âlî eylesin. Geride bıraktığı kederli evlatlarına, âilesine, talebelerine, sevenlerine ve dostlarına sabır ve sekînet ihsan eylesin, ruhu şâd olsun.”

HEM HOCAYDI HEM BABA…

Cemâlettin GÜNAY/çorlu. İHH: “Hocamızın üzerimizde çok emeği oldu. Rahat Rahmet eylesin mekânı cennet olsun. İlahiyat fakültesi öğrencilerinin hem hocası hem babası idi Nedim hoca. Okurken bana da hem hocalık hem babalık yapmıştır. Ne zaman başımız sıkıştığında yanına gittiğimiz maddi ve manevi desteği öğrencilerinden eksik etmeyen biridir.”

EVLENMEK, İŞ KURMAK, BURS vs…

“Evlenmek isteyenler iş kurmak isteyenler burs ihtiyacı olanlar karısı ve kocasıyla kavga edenler, yolda kalmışlar, yola gidenler hep Nedim hocaya yolu düşmüş ve o da kimseyi geri çevirmemiştir gücü nispetinde.

Rabbim yaptıklarının karşılığını kat ve kat vermesi dileği ile mekanı cennet olsun.”

ALLÂH ve GÖNÜL ADAMI

Aydın İşbakan: “1971-1975 yılları arası, İstanbul Yüksek İslam Enstitüsünde Hadis İlimleri dersi hocamız Pek kıymetli Nedim URHAN Hakkın rahmetine kavuşmuş. Kendisine Allah'tan rahmet ve mağfiret, âli makamlar; Ailesine, camiamıza, arkadaşlarına, kalan hocalarımıza ve talebelerine sabrı cemil ecrü cezil diliyorum.”

Ali MAZAK: “Başımız sağ olsun canlar. Allah ve gönül adamı saf yürekli tatlı dilli güzel hocamızın makamı Cennetül- Firdevs olsun.”

GAYRET ÂBİDESİ, SAMÎMİYET TİMSÂLİ…

Hayreddin HANGÜL: “Çok değerli hocamız olan Nedim Urhan hocamızı kaybettik. Çok şeyi ondan öğrendik. Allah rahmet eylesin. Mekânı Cennet olsun. Güzel bir Mücahid, davranışları ile örnek bir insandı. İnnâ lillahi ve innâ ileyhi râciûn.”

Namaz Gönüllüleri Plâtformu Başkanı Abdullâh YILDIZ: “İslâm'ı yüceltme davasının yılmaz hizmetkârı, gayret âbidesi, samimiyet timsali NEDİM URHAN Hocamız da dâr-ı ukbâya göçtü. Allah rahmet eylesin. Mekânı cennet olsun. Derecesi âlî olsun.”

MÜMTAZ İNSAN, ÖRNEK KİŞİLİK…

Osman Nuri Kabaktepe: Yaptığı ilmi çalışmaların yanında, yetiştirdiği talebelerle ve mümtaz kişiliği ile hepimize örnek olan Nedim Urhan Hoca'ma Allah'tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet olsun.

@selâmi336: “Allah rahmet eylesin mekânı cennet, makâmı âli olsun 90’ lı yıllarda O, ilahiyat fakültesinde öğrenciyken öğrencilerin "Nedim Babasıydı". Allah rahmet eylesin Öğrencilerinin ve sevenlerinin başı sağolsun”

HEM OKUL HEM MEDRESE…

Nedim Urhan Hoca 1935 Artvin doğumludur. İlkokulu burada okudu. İmam Hatip Okulunu ise uzun ve zahmetli bir yolculukla geldiği İstanbul'da tamamladı.

Burada bir yandan, Ali Haydar Efendi, Gönenli Mehmet Efendi, Ömer Nasuhi Bilmen ve İsmail Efendi gibi büyük üstâd âlimlerden Hafızlık, Fıkıh, Akâid, Hadis, Aşere Takrip ve Arapça ilimleri aldı.

Akabinde Yüksek İslam Enstitüsünü tamamlayıp Giresun başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli illerinde İmam hatiplik ve öğretmenlik yaptı. Daha sonra uzun yıllar görev yaptığı Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Hadis Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeliğine atandı. 2002 yılında üniversiteden emekli oldu.

SON DURAK; KARACAAHMET…

3 Ekim 2022 Pazartesi günü vefat eden merhum hocamız bugün Salı îtibârıyle Üsküdar, Bağlarbaşı; Marmara İlâhiyât Fakültesi Câmii’nde ikindi sonrası kılınan cenâze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Rabbimiz sonsuz rahmetiyle muâmele eyleyip, yakınları, talebeleri ve cümle sevdikleriyle berâber Efendimiz SAV’in komşuluğunda buluştursun; Âmin wesselâm…