Bir fındık sezonu daha geldi çattı. Fındık toplama ücretleri, ihraç tarihleri ve son olarak da Ekonomi Bakanlığı Doğu Karadeniz Bölge Müdürlüğü öncülüğünde oluşan komisyon Ordu Ticaret ve Sanayi Odası’nda bir araya gelerek fındık toplama tarihlerini belirledi ve sahil kesiminde 8 Ağustos, orta kolda 15 Ağustos ve Yüksek kolda 25 Ağustos’ta üreticilerin bahçelere inebileceğini açıkladı. Tabi coğrafi konumu itibariyle Altınordu Turnasuyu Mahallesi gibi bölgeler geçen yıllarda olduğu gibi izinli olarak bahçeye erken girebilecek.
Ne demiştik, fındık işçi ücretleri, ihraç tarihleri ve son olarak da fındık toplama tarihleri belli oldu olmasına ancak fındık fiyatının ne olacağı ne rekolte ile ilgili ne de geçtiğimiz nisan ayında piyasanın daralmasıyla birlikte müdahil alımına başlayan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) yeni sezonda aktif ve aktör rol üstlenecek mi? gibi sorular karşılıksız kaldı. Sadece geçtiğimiz günlerde Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar piyasada olduklarını ve 20 bin ton fındık alacaklarını açıkladı. Hafızalarımızı zorlamaya gerek yok daha geçen yıl dönemin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik Trabzon’da yaptığı ve televizyonumuz TV52’den de canlı olarak verdiğimiz açıklaması hala tazeliğini koruyor. Bakan Faruk Çelik röportajında artık her önüne gelenin karanfil ve çotanak sayımı yaparak rekolte açıklayamayacağını söylemiş, açıklayanlarınsa yasalar önünde suç işleyeceğini üzerine basa basa söylemişti. Ancak bu söylemin üzerinden bir yıl gibi kısa bir süre geçmesine rağmen üreticinin bahçeye girdiği şu dönemde gel gör ki rekolteyi yine diğer yıllarda olduğu gibi üretici ile dalga geçercesine alakalı-alakasız kuruluşlar açıkladı. Rekolteyi “Bir tek biz açıklarız. Bizden başka kimse açıklayamaz. Açıklarsa suç işler” diyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ise hala sessizliğini koruyor. Dünya fındık üretiminin yaklaşık yüzde 75’ini üreten Türkiye’de 502 bin üreticiyi, dolaylı yollardan 4 milyon insanı ilgilendiren ve Türkiye’nin en çok ihraç girdisi sağlayan ürünü fındık bu kadar milleti ilgilendiriyor olmasına rağmen ne yazık ki bir tek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını ilgilendirmiyor. Meclise bakınca fındık ve üreticinin sorunlarıyla ilgilenen ana muhalefet milletvekillerini görüyoruz. Fındık konusunda diğerlerinin ağzını bıçak açmıyor. O yüzden yeri gelmişken tüm üreticiler adına TBMM’de üretici ve üreticiler adına vermiş olduğu mücadeleden dolayı CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun’u tebrik edip kutlamak istiyorum, dolaylı olarak 4 milyon insanın yarasına parmak bastığı için.
Biz fındığı naturel ihraç etmek yerine nasıl mamul hale getiriri tartışacağımız bu günlerde maalesef , Rekolte neden açıklanmıyor, Fiskobirlik, TMO devreye girecek mi, müdahil alımları yapılacak mı, alacaksa fiyatı ne olacak? Sorularını tartışıyoruz. Fındığı mamül hale getirmek için son dönemde Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin bir girişimde bulundu. Hayal etmeden bir şey hayata geçmiyor. Servet Şahin ve ekibi de hayal etti ve bir başlangıç yaptı. İnşallah muvaffak olur, destek bulur. Başkan Şahin’in dediği gibi çikolata imalatında kurs verdikleri kursiyerleri götürdükleri şekeri olmayan, fındığı bulunmayan ancak çikolatanın başkenti olan Brüksel’de Ordu’nun çikolatanın başkenti olacağını söyledi. Neden olmasın ki. Brüksel ham madde olmamasına rağmen çikolatanın başkenti olabiliyorsa, ordu hayli hayli olur. Bunun için Servet Şahin gibi inanmış insanların çoğalması ve fındığın mamul hale getirilerek iç ve dış piyasada tüketime sunulması gerekiyor. Bu yüzden CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun’un yanı sıra OTSO Başkanı Servet Şahin ve ekibini de kutluyor, başarılar diliyorum. Bu arada Ordu’da fındığı mamul hale getiren ancak son yıllarda sıkça dillendirilen ve üretim tesislerini başka bir ile taşıyacağı iddia edilen Sağra gibi kuruluşlara da destek vermek gerekiyor. Aksi takdirde fındıkta gelecek göremeyen ne üretici , haliyle ne fındık ne de fındığı mamul hale getiren Sağra gibi kuruluşlar kalır. Fındıkta dekar başına verimi arttıran ve fındıkta söz sahibi olmak isteyen İtalya, İspanya, Azerbeycan, Gürcistan, ABD ve diğer ülkelerin ekmeğine de bulursak sarelle süreriz. Benden söylemesi.