Korona virüs gündemi nedeniyle mart, nisan ve mayıs aylarında zorlu bir süreçten geçen mobilya sektörü şimdilerde yeniden rahat bir nefes almaya başladı. İç pazarda düğün bereketiyle hareketlenen sektörün dış ticaret ayağında ise haziran ve temmuz ayında ulaşılan ihracat rakamları mobilyacıların yüzünü yeniden güldürdü.
Türkiye’nin dış ticaret fazlası veren sektörlerinin başında gelen ve ekonomiye katkısı açısından da ülkenin bel kemiği olan mobilya sektörü ile bugün dünyanın 179 ülkesine ihracat yapıyoruz. Korona virüs nedeniyle sektör olarak yaşadığımız olumsuz günleri geride bırakmaya başladık, ekonomik anlamda sektörümüze büyük darbe vuran ve neredeyse çarkların durma noktasına geldiği karanlık günler neyse ki arkamızda kaldı. Mobilya sanayii çatısı altında yer alan hem büyük markalarımız hem de kobilerimizle üretime tam kapasite ile devam ederek çalışmalarımızı da büyük bir inançla devam ettiriyoruz. Ekonomik istikrarı korumak adına bu sene sonunda varmak istediğimiz 4 milyar dolarlık ihracat hedefimizde yılın 7. ayında 1,8 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmış bulunuyoruz.
“2020 yılı sonunda mobilya sektörümüz büyümeye devam edecek”
Korona virüs krizini nedeniyle çalışmalarımız sekteye uğramış olsa da sektörümüz bu süreçte ar-ge yatırımlarına ağırlık verdi. Yerli ve milli üretimi geliştirmeye yönelik ar-ge çalışmalarımız, tasarım gücümüz, istihdam yatırımlarımız ve kaliteli üretimlerimizle sektörümüzü kalkındırmak adına çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. İhracatla yüzümüzün yeniden güldüğü şu günlerde, yılsonunda ise yüzde 17 – 18 oranında bir büyüme ivmesi yakalayarak bir önceki seneye göre mobilya sanayimizi yine en öne taşıma gayretindeyiz. Son dönemde ABD ve Çin arasında yaşanan ticari gerginlik yönünü ABD pazarına çeviren Türkiye için büyük bir avantaj sağlarken yine yakın coğrafyamızda bulunan Irak, Almanya, Libya, Suudi Arabistan, Fransa, İngiltere, İsrail, Hollanda, Katar, Romanya, B.A.E., Çek Cumhuriyeti ile İtalya ve Azerbaycan’la sürdürdüğümüz ihracatla birlikte Türk mobilyasını dünyanın her noktasına ulaştırmayı hedefliyoruz.
Etkileri hala devam eden virüse karşı fabrikalarda, üretim merkezlerinde ve mağazalarda rehavete kapılmamak gerektiğini ve tüm hijyen ve güvenlik önlemlerinin yine üst seviyelerde tutulmasının altını önemle çizerken, güvenli çalışma ortamıyla sektörümüzde üretimi sekteye uğratmayacak şekilde işlerimize devam etmeliyiz.
Korona virüsün ülkeler arası ticaretin seyrini de önemli ölçüde etkiledi. Yeniden normalleşmeye başlayan bu olumlu tabloyu daha iyiye döndürmek açısından virüse karşı toplum olarak hassasiyetle yaklaşmaya devam etmeliyiz.