EĞİTİM

Milletvekili Adıgüzel’den Bakan Tekin’e Sert Eleştiri!

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e yönelik sert eleştirilerde bulundu. Adıgüzel, Bakan Tekin'i eğitimci değil, siyasetçi, iktisatçı ve tarikatçı olarak nitelendirdi. Komisyon toplantısında sabaha kadar süren tartışmaların odak noktası olan Adıgüzel’in açıklamaları büyük yankı uyandırdı.

Abone Ol

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e yönelik sert eleştirilerde bulundu. Adıgüzel, Bakan Tekin'i eğitimci değil, siyasetçi, iktisatçı ve tarikatçı olarak nitelendirdi. Komisyon toplantısında sabaha kadar süren tartışmaların odak noktası olan Adıgüzel’in açıklamaları büyük yankı uyandırdı.

"Yusuf Tekin Siyasetçi, İktisatçı ve Tarikatçıdır"

Adıgüzel, Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifi üzerine yaptığı konuşmada, Bakan Tekin'in eğitim politikalarını ve kimliğini eleştirerek şunları söyledi:
“Yusuf Tekin eğitimci değil, siyasetçi, iktisatçı ve tarikatçıdır. Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu getiriyorsunuz ama içinde öğretmen yok. Avukatlık kanunu getiriyorsunuz, avukatlar yok. Doktorlara şiddetle ilgili kanun geliyor, içinde doktor yok. Bu kanunda öğretmenlerin mali, sosyal ve anayasal hakları yok; engelli, ücretli ve sözleşmeli öğretmenlerin sorunları yer almıyor.”

"Öğretmenlerin Karar Süreçlerine Katılımı Yok"

Adıgüzel, kanun teklifinin birçok eksikliği barındırdığını belirtti:
“Kanunun giriş kısmında öğretmenlerin karar süreçlerine katılacağına dair bir cümle var, ancak devamında böyle bir süreç bulunmuyor. Mülakatsız atama yok. Cumhurbaşkanı ve AK Parti’nin seçim beyannamesinde mülakatın kaldırılacağı sözü vardı. Biz sadece kendi vaatlerimizi değil, sizin vaatlerinizi de takip ediyoruz. 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 2. maddesiyle çelişki var. Atatürk ilkelerini, anayasanın başlangıç ilkelerini, insan haklarını, bilimselliği, demokrasiyi, laikliği ve toplumsal cinsiyet eşitliğini çıkarıyorsunuz. Bunların hangisi sizi rahatsız etti?”

"Kanunda Kadrolaşma ve Ayrıştırma Var"

Adıgüzel, teklifin içeriğinde öğretmenler için olumsuz düzenlemeler olduğunu ifade etti:
“Bu kanunda kadrolaşma, ayrışma ve ayrıştırma var. Kendine göre öğretmeni atama, kendine göre olmayanı ayırma ve mobbing ile pasifize etme var. Teklif, Türkiye'nin imzası olan ILO ve UNESCO'nun ortak belgesi olan öğretmenlerin statü tavsiyesiyle, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve Anayasa ile çelişmektedir.”

"Tarikatçı Sözüne Alındınız"

Bakan Tekin'in tarikatçı olduğunu iddia eden Adıgüzel, bu iddiasını Bakan’ın kendi sözleriyle destekledi:
“Yusuf Tekin'in kendisi, 17 Aralık 2023 Pazar günü TBMM kürsüsünde, ‘Sizin tarikat ve cemaat dediğiniz bizim STK dediğimiz yapılarla çalışmaya devam edeceğiz,’ demiştir. Burada anlatmaya çalıştığımız, Yusuf Tekin'in kimliği, kişiliği ve yetiştirilme tarzı bu kanun teklifine de sirayet etmiş.”

"İstifaya Davet Etmeyeceğim"

Adıgüzel, Bakan Tekin'i istifaya davet etmeyeceğini belirterek şöyle dedi:
“Bir basın mensubu sordu, ‘Yusuf Tekin'i istifaya davet edecek misiniz?’ diye. Düşündüm ve etmemeye karar verdim. Ben ve CHP milletvekilleri istifaya davet edersek Sayın Erdoğan tersini yapıyor. ‘Yusuf Tekin'in göreve devam etmesini istiyoruz’ diyelim ki belki hayırlı bir işe vesile oluruz.”

"Eğitimde Şiddet ve Güvenlik Sorunları"

Adıgüzel, eğitimde şiddet ve güvenlik sorunlarına da dikkat çekti:

“Sağlıkta şiddeti önleme kanunundaki eksik tarafları nasıl ifade ettiysek, bu kanundaki eksiklikleri de dile getiriyoruz. Öğretmenler potansiyel suçlu olarak gösteriliyor. Eğitimciye şiddet olmadan önce engellemeye dönük tedbirler alınmalıdır. Okullarda güvenlik görevlisi yok, tinerci ve uyuşturucu satıcıları okul çevrelerinde kol geziyor. Devlet okullarında güvenlik ve sağlık görevlisi eksikliği var.”

Dr. Mustafa Adıgüzel’in açıklamaları, Milli Eğitim Komisyonu’nda büyük tartışmalara yol açarken, Adıgüzel’in eleştirileri kamuoyunda geniş yankı buldu.