GENEL

Mide balonu zararlı mı? Mide balonu nedir? Mide balonu ile kilo verilir mi?

Cerrahi bir müdahale gerektirmeden yapılan mide balonu, kişinin kısa sürede kilo vermesini sağladığı gibi mide hacminin de küçülmesini sağlar. Kilolarından kurtulmak isteyenler mide balonunun zararlı olup olmadığını araştırıyorlar. Peki, Mide balonu zararlı mı? Mide balonu nedir? Mide balonu ile kilo verilir mi? İşte detaylar.

Abone Ol

Cerrahi bir müdahale gerektirmeden yapılan mide balonu, kişinin kısa sürede kilo vermesini sağladığı gibi mide hacminin de küçülmesini sağlar. Kilolarından kurtulmak isteyenler mide balonunun zararlı olup olmadığını araştırıyorlar. Peki, Mide balonu zararlı mı? Mide balonu nedir? Mide balonu ile kilo verilir mi? İşte detaylar. 

Mide balonu zararlı mı? Mide balonu nedir? Mide balonu ile kilo verilir mi?    

Mide Balonu Nedir?

Kilo problemi yaşayan ve ne diyetle ne de egzersizle kilo verebilen kişiler, genellikle çareyi başka yollarda ararlar. Mide balonu da bu çare bulma yöntemlerinden biridir. Mide balonu kişinin en kısa sürede kilo vermesini sağlar ve mide hacmini küçültür. Midenin içerisine şişirebilen bir silikon balon endoskopi yoluyla yerleştirilir. Vücut içerisinde 6 veya 12 aylık gibi bir süre boyunca burada kalır. Ardından yine endoskopik işlem yardımı ile mideden çıkarılır. 10 – 15 dakika içerisinde işlem tamamlanır ve mide balonu ameliyatı sonrası hastalar hemen etkisini hisseder. Örneğin, hızlı bir şekilde tokluk hissine kavuşurlar ve kilo verme süreçleri başlar.

Mide Balonu Riskleri

Ameliyattan daha çok bir tür endoskopik uygulamayı temsil eden mide balonu, cerrahi bir girişim olarak sayılmaz. Bu yüzden de mide balonu ameliyatı riskleri bir hayli azdır ve çok nadir olarak görülür. Özellikle alanında uzman bir doktor tarafından uygulandığı takdirde, mide balonu riski yok denecek kadar az olur. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi yaklaşık 15 – 20 dakikada işlem sonlanır ve kameralı endoskopi yardımıyla mide balonları mideye indirilerek hava – sıvı ile şişirilir. Her ne kadar riskleri ve komplikasyonları az olsa da veya güvenilir bir işlem olsa da, çoğu kişinin kafasında soru işaretleri oluyor. Mide balonu zararlı mı ya da mide balonu tehlikeli mi gibi soruları birçok birey merak edip araştırıyor.

Kanama Riskleri

Kanama riski, tüm operasyonlarda olduğu gibi bunda da meydana gelebilir. Ancak görülme sıklığı nadirdir. Kısa süreli bir uygulama olsa da, mide balonları yerleştirilirken mideye inene ve çıkana kadar yavaş hareket edilmesi gerekmektedir. Eğer ani bir hareket yapılırsa, sindirim sistemine ulaşana ya da oradan çıkana kadarki süreçte kanama meydana gelebilir. Kanamalar ek girişim veya tedaviler ile düzeltilir.

Anestezi – Sedasyon Riskleri

Yine bu riskler de oldukça nadir olarak ortaya çıkar. Risklerin yok edilmesi için kişinin mevcut sağlık durumu ve sağlık geçmişi değerlendirilmelidir. Kişi daha önce anestezi veya sedasyon etkili operasyonlar geçirmiş mi, ne tür ilaçlar kullanmış ve ilaçlara yan etkisi var mı gibi detaylar öğrenilmelidir. Buna nispeten uygulamada verilen ilaçların dozu, operasyonun zaman ortalamasına ve kişinin mevcut sağlık durumuna göre ayarlanır. Dozun azlığı veya çokluğu, kişinin ilaçlara karşı bir hassasiyeti olup olmadığına göre değişir.

Mide Balonu Patlaması – Sızdırması

Mide balonların patlaması veya sızdırılması, en korkulan risklerindendir. Bu durumlar oldukça nadir olarak görülse de, bazı durumlarda yaşanma ihtimali yine de vardır. Eğer mide balonu patlarsa, hızlı bir şekilde alınması gerekmektedir. Aksi takdirde bağırsağa ilerler ve bu durumda ek operasyon yapılması gerekebilir.

Bunun yanı sıra mide balonu sızdırmaya başlarsa, ileri teknolojiler sayesinde erkenden teşhis edilebilir. Eğer mide balonu sızdırıyorsa, mavi ve yeşil renkli bir sıvı yayar ve bu sebepten dolayı hastanın idrar ve katı dışkılamasında kolaylıkla gözlemlenebilir. Sızdırma meydana geldiği takdirde hastanın hızlıca doktora görünmesi gerekmektedir.

Kusma ve Mide Bulantısı

Kusma ve mide bulantısı mide balonu zararları ile ilgili değil de, daha çok yan etkileri ile alakalıdır. Her hastada gözlemlenmez ancak çoğu hastada ortaya çıkabilen durumlardır. Sonuç olarak mideye yabancı bir madde yerleştirilmiş olması, midenin ve bağışıklık sisteminin bu etkiye karşı bir tepki vermesini normal kılar. 2 – 3 gün içerisinde hem mide bulantıları hem de kusma belirtileri ortadan kaybolur. Bazı hastalarda nadiren de olsa bu süre uzayabilir.

Karın Ağrısı

Karın ağrısı yine riskten ziyade yan etki olarak görülür. Genellikle her hastada meydana gelir. Bazı hastalarda birkaç günü aşmaz ancak karın ağrısına ek olarak sindirim de zorlaşmalar görülebilir.

Mide Balonu Avantajları – Faydaları

  • Cerrahi bir müdahale uygulamadığı için hastalar çabuk bir şekilde taburcu olurlar. 3 – 4 saat içinde taburcu olmaları mümkündür.

  • Operasyonun ardından yaşam standartlarına kısa bir süre içerisinde geri dönebilirler.
  • Endoskopi yöntemiyle 15 – 20 dakika içerisinde işlem halledilir.
  • Diğer cerrahi operasyonların aksine mide balonu işleminin geri döndürülebilir olması daha çok tercih edilmesinin nedenleri arasındadır.
  • Beklenmedik durumlarla karşılaşıldığında midede yer alan balon, kolay bir şekilde etkisiz hale getirilir.
  • Hiçbir organda ve sistem çalışmasında herhangi bir değişiklik yapılmaz. Sadece mideye yerleştirilen balonun yer kaplaması sonucunda yeme hissi azalır.
  • İşlem sonrasında diyet ve egzersizler yapıldığı takdirde aşırı kilolardan en etkili bir biçimde kurtulunur.
  • Balonun 6 – 8 ay içerisinde mideden çıkarılması, midenin eski haline dönmesini sağlar.
  • Diğer operasyonlara göre daha az maliyetlidir.
  • Eğer ilk uygulamada beklenen değerlere ulaşılamazsa, tekrar edilebilme şansı vardır.
  • Operasyon sonrasında diyet ve egzersizler düzenli olarak uygulandığında, 9 – 15 kg arasında bir kilo verilir. Bu süre sonrasında mideden balon çıkarılmasına rağmen, beslenme alışkanları değişeceği ve psikolojik olarak daha adapte olunacağı için kilo verme işlemi de kolaylıkla devam edecektir.