Çocukların vücut dirençlerini artırmak için mevsimine uygun taze sebze ve meyve tüketmeleri gerektiğini belirten Medical Park Ordu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Mehmet Soydan, “Mandalina, limon, kivi, brokoli, ıspanak ve karnabahar gibi besinler C vitamini açısından oldukça zengindir. Bunun yanı sıra D vitamini ve mineraller de bağışıklık sistemini güçlendirdikleri için kış mevsiminde hastalıklardan korunmak için önemli bir yer tutar” dedi.

Deneyimli ve uzman hekim kadrosunu güçlendirmeye devam eden Medical Park Ordu Hastanesi’nde göreve başlayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Soydan, kış aylarında çocukları grip ve soğuk algınlığına karşı koruyacak tedbirler hakkında ebeveynlere uyarılarda bulundu.

EBEVEYNLER VE ÇOCUKLAR ELLERİNİ SIK SIK YIKAMALI

Ailelerin çocuklarını gripten korumak için özellikle kış aylarında kendilerinin ve çocuklarının kişisel temizliğine çok dikkat etmesi gerektiğini, bunu yaparken ellerin sık sık yıkanmasının çocuk sağlığı açısından çok yararlı olduğunu belirten Uzm. Dr. Soydan, şu bilgileri paylaştı:
“Çocuklar özellikle grip mevsiminde kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak tutulmalı ve grip olan hasta kişilere yaklaştırılmamalıdır. Yeterli miktarda su tüketmeleri sağlanmalıdır. Beslenmelerine de dikkat edilmeli, bol sıvı ve besin değeri yüksek gıdalar verilmelidir. Vücut direncini artırmak için mevsimine uygun taze sebze ve meyve tüketmeleri sağlanmalıdır. Mandalina, limon, kivi, brokoli, ıspanak ve karnabahar gibi besinler C vitamininden oldukça zenginler. Bunun yanı sıra D vitamini ve mineraller de bağışıklık sistemini güçlendirdikleri için kış mevsiminde hastalıklardan korunmak için önemli bir yer tutar. Et, sebze ve bakliyat gibi demir ile mineralden zengin besinleri de mutlaka tüketmelerine özen gösterin.
 

GRİPLİ ÇOCUĞUN YANINDA KESİNLİKLE SİGARA İÇİLMEMELİ
Hastalığa yakalanma durumunda bulaşıcılığı önlemek amacıyla dikkat edilmesi gerekenlere değinen Uzm. Dr. Soydan, “Çocuklarda hapşırma, öksürme durumunda ağız ve burun kapatılmalı, tek kullanımlık peçeteler kullanılmalı ve eller sık sık yıkanmalıdır. Çocuğun bol bol sıvı tüketmesi sağlanmalıdır. Ateşi yüksek ise ateş düşürücüler ile düşürülmeye çalışılmalıdır. Vitamin ve mineral yönünden zengin sebze ve meyve verilmesi çocuğun iyileşmesine oldukça katkı yapacaktır. Hasta çocuğun iyice dinlenmesi sağlanmalı ve yorucu aktivitelerden uzak tutulmalıdır” şeklinde konuştu.


DOKTORA BAŞVURMAK İÇİN GEÇ KALMAYIN
Alınan tüm önlemlere, evde uygulanan tedavilere rağmen 3 ile 6 gün arasında belirtiler düzelmeye başlamazsa, ailenin tekrar doktora başvurmasının daha iyi olacağının altını çizen Uzm. Dr. Soydan, “3 günden fazla yüksek ateş devam ediyorsa, solunum sıkıntısı başlamışsa, burun akıntısı 10 günden uzun sürdüyse ve çocuğun bilinç durumunda değişiklikler görülüyorsa aile vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır” ifadelerini kullandı.


DR. MEHMET SOYDAN KİMDİR?
Hekimlik kariyeri boyunca birçok kamu hastanesinde görev alan, Ordu’da 25 yıl boyunca görev yaparak binlerce bebek ve çocuk hastanın şifasına vesile olan Uzm. Dr. Mehmet Soydan, görevini Medical Park Ordu Hastanesi'nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olarak sürdürüyor. Uzm. Dr. Mehmet Soydan’ın uzmanlık alanları arasında çocuklarda besin alerjisi, alerjik rinit, idrar yolu enfeksiyonu, çocuklarda obezite, büyüme gelişme geriliği, sağlam çocuk takibi, astım, bronşit, zatürre gibi birçok hastalığın takip ve tedavisi bulunuyor. Haber Merkezi