Yerel

Karadenizliler Kuzey Işıklarına Hayran Kaldı

Kuzey Işıkları, Trabzon’da görüntülendi görenler seyretmeye doyamadı.

Abone Ol

Kuzey Işıkları, Trabzon’da görüntülendi görenler seyretmeye doyamadı.

Bilimsel adıyla aurora borealis, yeryüzünden yukarıda, genellikle kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen renkli ışık gösterisidir. Güney yarım kürede ise bu olaya aurora australis denir. Bu doğa olayları, Dünya'nın manyetik alanının etkisiyle yüksek enerjili şarjlı parçacıkların atmosferin üst katmanlarıyla etkileşime girmesi sonucu meydana gelen Kuzey Işıkları bu sefer Trabzon’da görüntülendi.

Peki bu Kuzey Işıkları Nedir? Nasıl oluşur?

Kuzey ışıkları, Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların (genellikle elektronlar ve protonlar) atmosfere girdiğinde, atmosferdeki gaz molekülleriyle çarpışmaları sonucu ortaya çıkar. Bu çarpışmalar sırasında yüklü parçacıklar enerji yayarak ışık üretir. Bu ışık, genellikle yeşil, mor, pembe veya kırmızı renklerde görülür.

Bu ışımalar, genellikle geceleri gözlemlenir, ağırlıklı olarak iyonosferde meydana gelir. Bu olgu yaygın olarak 60 ve 72 derece kuzey ve güney enlemleri arasında görünür, bu da arktik ve antarktik kutup dairelerinin içine düşer.

Aurora borealis'in görünme olasılığı, kuzey manyetik kutbuna yaklaştıkça artar. Manyetik kutbun yakınlarında oluşan auroralar tam 90 derece; ancak uzaktan kuzey ufkunu yeşilimsi bir parlaklıkla, bazen de güneş alışılmamış bir yönden doğuyormuş gibi soluk bir kırmızıyla aydınlatırlar. Aurora borealis sıklıkla gündönümlerinde oluşur.

Auroralar bütün yeryüzünden ve diğer gezegenlerde de gözlemlenebilir. Daha uzun süreli karanlık ve manyetik alan dolayısıyla, kutuplara yakınlaştıkça daha çok görünür olurlar.