ORDU

Kurbanlık Hayvan Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık hayvan seçimi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz, vatandaşların kurbanlık hayvanların bilgilerini "TARIMCEBİMDE" uygulaması üzerinden sorgulayabileceklerini belirtti.

Abone Ol

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık hayvan seçimi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz, vatandaşların kurbanlık hayvanların bilgilerini "TARIMCEBİMDE" uygulaması üzerinden sorgulayabileceklerini belirtti.

Kurbanlık Hayvan Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
 

Kemal Yılmaz, kurbanlık hayvanların yaş sınırları konusunda uyarılarda bulunarak, "Kurbanlık hayvanların, deve için beş, sığır ve manda için iki, koyun ve keçi için bir yaşını doldurması gerekir. Ancak koyun, semizlik ve gösteriş olarak bir yaşındakilerle aynı olursa, altı ayını tamamladıktan sonra da kurban edilebilir. Seçilecek hayvanların sağlıklı olması önemlidir. Hayvanların bakışları canlı olmalı, ishal, şişkinlik ve akıntı bulunmamalıdır" dedi.

Damızlık Dişi Hayvanların Korunması

Yılmaz, sürdürülebilir hayvancılık için damızlık dişi hayvanların kesilmemesi gerektiğini vurgulayarak, "Damızlık vasfı taşıyan dişi hayvanlar kesilmemeli, kurbanlık olarak erkek hayvanlar tercih edilmelidir. Vatandaşlarımız, kurbanlık hayvan seçerken küpesinin olup olmadığına dikkat etmelidir. Hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve yaş bilgileri 'TARIMCEBİMDE' uygulamasından sorgulanabilir" ifadelerini kullandı.
Hayvan Sevklerinde Gereken Belgeler
İl Müdürü Yılmaz, bayram nedeniyle hayvan hareketlerinde artış yaşandığını belirterek, "Büyükbaş hayvanların il içi sevklerinde kulak küpeleri ve pasaportlarının, iller arası sevklerinde ise veteriner sağlık raporu zorunludur. Küçükbaş hayvanların il içi sevklerinde kulak küpeleri ve nakil belgesi, iller arası sevklerinde ise veteriner sağlık raporu gerekmektedir. Kesilen kurbanlık hayvanların kulak küpeleri ve pasaportları en yakın İl/ İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne 7 gün içinde teslim edilmelidir" şeklinde konuştu.

Kesim Yerleri ve Atık Yönetimi

Yılmaz, kurbanlık hayvanların sadece onaylı kesimhaneler ile Kurban Hizmetleri Komisyonlarının belirlediği yerlerde kesilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Hayvan refahı ve kaliteli kurban eti için nakliye sonrası hayvanlar 9-24 saat dinlendirilmelidir. Kesim sonrası atıklar çevre temizliği ve insan sağlığı açısından uygun şekilde bertaraf edilmelidir" dedi.

Nöbetçi Veteriner Hekimler Görevde Olacak

Yılmaz, Kurban Bayramı boyunca nöbetçi veteriner hekimlerin il genelinde gerekli tüm tedbirleri alacağını belirtti. "Kurban Bayramı öncesi ve süresince denetimler ve ihbar değerlendirmeleri için İl/İlçe Müdürlüklerimizde nöbetçi veteriner hekimlerimiz sürekli sahada olacak" dedi.

Ordu'da Kurbanlık Hayvan Stoku Yeterli

İl Müdürü, Ordu'nun kurbanlık hayvan ihtiyacını karşılayacak durumda olduğunu belirterek, "İlimizde yaklaşık 14.000 büyükbaş ve 11.000 küçükbaş hayvan kesimi olmaktadır. Bu sayı, vatandaşlarımızın talebini karşılayacak seviyededir" dedi.