KRONİK PELVİK AĞRI NEDENLERİ NELER?

Abone Ol

Kronik pelvik ağrı, 6 ay veya daha uzun süren, tıbbi olarak pelvik bölge olarak adlandırılan, göbeğin alt bölgesinde hissedilen ağrıdır. Kronik ağrı zaman zaman hissedilen zaman zaman geçen nitelikte veya sürekli olabilir. Bazen ise bir döngü şeklinde kendini göstererek örneğin, her ay adet dönemlerinde ortaya çıkabilir. Ayrıca yemek yemek, idrar yapmak veya cinsel ilişki gibi bazı durumlar kronik ağrıyı tetikleyebilir.

Kronik Pelvik Ağrının Nedenleri Nelerdir?

Kronik pelvik ağrı bir veya birden fazla hastalığa bağlı olabilir. Bu koşullardan bazıları üreme organları ile ilgiliyken, bazıları ise üreme organı dışında, idrar yolu veya bağırsak hatta sinir sistemi ile ilgili olabilir. Bazı kadınların ağrılarının sebebi olabilecek birden fazla durum saptanırken bazı durumlarda da hiç bir sebep saptanamaz.Pelvik ağrı, kadın üreme organları kaynaklı (jinekolojik), sindirim sistemi kaynaklı (gastrointestinal), idrar yolları kaynaklı (ürolojik) veya kas-iskelet sistemi kaynaklı olabilir.

Kronik Pelvik Ağrı Nasıl Teşhis Edilir?

Tıbbi geçmişiniz ve detaylı bir fiziki muayene , size tanıya yaklaştıracak en önemli basamaklardan biridir. Fiziki muayene özellikle karın, bel, kalça ve pelvik organlar (karın alt bölgesindeki iç organlar) değerlendirilmesini içermelidir.

Fiziki muayenenin sonuçlarına bağlı olarak beyaz kan hücresi sayımı, idrar analizi, cinsel yolla bulaşan enfeksiyon testleri ve gebelik testi de dahil olmak üzere bir takım laboratuvar testleri planlanabilir. Bazen, ağrının sebebinin yukarıda bahsedilen kadın üreme organları bir sebepten kaynaklandığı düşünülürse bu aşamada sindirim sistemi ile ilgilenen bir doktor (gastroenterolog), idrar yolları ile ilgilenen doktor (ürolog), veya psikiyatrist gibi başka bir branştan görüş ve değerlendirme istenebilir.

ultrason kadın üreme organları ve çevresindeki organları görüntüleyerek tanıya yardımcı olacaktır. Yumurtalık kistleri (çikolata kisti vb) ve myomlar da dahil olmak üzere ağrı sebebiyle ilgili bilgi vermektedir. Ancak, jinkeolojik nedenler dışında kaynaklanan ağrılar için, (irritabl bağırsak sendromu, divertikülit veya ağrılı mesane sendromu vb) ultrason yardımcı değildir. Bu gibi durumlarda bağırsak duvarını veya mesaneyi değerlendirmek için, bağırsak ultrasonu (endosonografi), bağırsağın kamerayla incelenmesi (rektosigmoideskopi) veya mesanenin kamera ile değerlendirilmesi (sistoskopi) gibi ek yöntemler kullanılabilir.

Laparoskopi genel anestezi altında, karın içinin küçük bir kesiden kamerayla ile görüntülenmesi temeline dayanan cerrahi işlemdir. Endometriozis ve kronik pelvik inflamatuar hastalık gibi kronik pelvik ağrının bazı nedenlerinin tanısında laparoskopik operasyonlar yardımcı olabilir.

Eğer laparoskopi anormal ise (örneğin çikolata kisti hastalığı veya anormal doku alanları görülürse) bu alanlar işlem sırasında tedavi edilebilir veya tanıyı kesinleştirmek amacıyla biyopsi alınabilir.

Kronik Pelvik Ağrıyı Hafifletmek İçin Hangi Yöntemler Uygulanır?

Kronik pelvik ağrının tedavisinde ağrıyı azaltmak için çeşitli yöntemler kullanılır. Tedavi için en önemli basamak ağrıya sebep olan etkeni bulmaktır. Daha sonra hem bu etkeni tedaviye yönelik hem de ağrıyı azaltmaya yönelik tedaviler uygulanır. Ağrıyı azaltmak için seçilen tedaviler başlıca medikal tedavi, fizik tedavi, beslenme terapisi ve ameliyatı içerir.

Yaşam Tarzı Değişiklikleri: İyi-doğru duruş ve düzenli egzersiz, pelvik ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.

Ağrı Kesici İlaçlar: Nonsteroid anti-inflamatuar ilaçlar (NSAİİ’ler) pelvik ağrının, özellikle de adet sancısı (dismenorenin) giderilmesinde yardımcıdır.

Doğum Kontrol Hapları: bazı doğum kontrol hapları kronik pelvik ağrıyı azaltmada etkili olabilir.

Fizik Tedavi: Akupunktur ve sinir stimülasyonu tedavileri dismenore neden olduğu ağrıların tedavisinde faydalı olabilir. Tetik noktalarının tedavisini içeren fizik tedavi, kas ağrısını hafifletebilir.