Koronavirüsün kökeni arayışında, Huanan Deniz Ürünleri ve Vahşi Yaşam Pazarı bir odak noktası haline geldi.
Ancak 2020 yılında yapılan hakemli ilk bir araştırmaya göre, virüs için pozitif test edilen sürüntülerin içinde vahşi hayvanlardan genetik materyal bulunduğu ortaya konuldu. Bu durum, bazı bilim insanları tarafından hastalığın ilk başta enfekte bir hayvandan bir insana bulaştığına dair bir başka kanıt olarak değerlendiriliyor. Ancak diğerleri bulguların yorumlanmasında dikkatli olunmasını istiyor ve örneklerin genetik içeriğinin halka açıklanmasının neden 3 yıl sürdüğü belirsizliğini koruyor.
Hayvan pazarından örnekler alındı
Şubat ayında çevrimiçi olarak yayınlanan erken bir çalışma, piyasadan toplanan örneklerde genetik materyal bulunduğunu ortaya koysa da, tam genetik bilgiyi paylaşmamıştı. Ancak Nature dergisinde yayınlanan yeni bir analiz, başka bilim insanları tarafından da doğrulandı ve vahşi yaşam pazarındaki tezgahlardan, yüzeylerden, kafeslerden ve makinelerden toplanan örneklerin içeriği hakkında daha detaylı bilgiler içeriyor. Bu çalışma, virüsün ilk başta enfekte bir hayvandan bir insana bulaştığına dair kanıtları güçlendirdiği için önemli kabul ediliyor.
Çinli araştırmacılar tarafından yapılan bir çalışma, vahşi hayvanların satıldığı pazarlardan toplanan bazı örneklerde virüs izine rastlandığını ortaya koydu. Araştırmanın sonuçlarına göre, özellikle rakun köpekleri gibi virüse duyarlı hayvanların canlı olarak bu pazarlarda satıldığı da belirlendi. Ancak, bu keşfin salgının neden başladığına dair kesin bir kanıt sunmadığı da vurgulandı.
ABD yetkilileri arasında laboratuvar sızıntısı teorisinin artması sonrasında yayınlanan sonuçlar, bu teorinin daha da güçlenmesine yol açtı. Çin hükümeti ise virüsün bilimsel bir tesisten kaynaklandığı iddialarını sert bir şekilde reddetti. Ancak FBI ve ABD Enerji Bakanlığı gibi kurumlar, artık bu senaryonun "en olası" senaryo olduğuna inandıklarını açıkladı.