Kimyager Ömer Karahasan, Karadeniz Bölgesi’nde tarım üreticilerini zor durumda bırakan kahverengi kokarca böceği ile mücadelede doğru ve etkili yöntemlerin hayati önem taşıdığını belirtti. Karahasan, bu zararlı böcekten etkilenen çiftçilerin AFAD kapsamına alınması gerektiğini vurguladı.
Fındık Üretiminde Ciddi Düşüş
Özellikle Giresun ve Ordu gibi fındık üretimi yapılan bölgelerde yoğun bir şekilde görülen kahverengi kokarca, fındık randımanını %30’a kadar düşürdü. Karahasan, bazı bölgelerde kayıpların %50’ye kadar çıktığını ifade ederek, “Fındık ihracatında yıllık 2-2.5 milyar dolarlık gelir elde eden ülkemiz, kokarca böceği nedeniyle ciddi zararlar yaşıyor,” dedi. Fındık, Türkiye’nin en önemli tarım ürünü olmasının yanı sıra ihracat gelirlerinde de birinci sırada yer alıyor.
Büyük Ekonomik Kayıplar
Ömer Karahasan, bu zararlının yaygın olduğu bölgelerde, fındık üretiminin dörtte birine kadar düşebileceğini belirtti. “4-5 ton fındık alınan bahçelerde artık 1 ton, hatta bazı yerlerde 500 kg’a kadar üretim yapılabiliyor,” diyen Karahasan, fındık üreticilerinin bu süreçte büyük ekonomik kayıplar yaşadığını vurguladı.
Mücadele Zaman Alıyor
Tarım Bakanlığı, kahverengi kokarca ile mücadelede hem sahada hem de medya üzerinden çeşitli çalışmalar yürütse de, bu mücadelenin uzun zaman alacağı öngörülüyor. Karahasan, bu süre zarfında çiftçilerin zararlarını telafi etmek için daha fazla destek ve koruma beklediklerini belirtti. Yetkililere, siyasiler ve ziraat odalarına seslenerek, bu sorunun çözümünde aktif bir rol üstlenmeleri gerektiğini söyledi.