KIŞ AYLARINDA SAĞLIKLI BESLENMENİN KURALLARI

Abone Ol

Kış aylarında soğuk havanın etkisiyle bazal metabolizma hızı düşer. Ve vücut çok daha fazla yağ depolar. Evde daha uzun süre zaman geçirmenin etkisi ve sağlıksız beslenmenin sonucu olarak iştah artışı meydana gelebilir. Yeme isteği ile baş edemeyen bireyler sağlıklı beslenmekte zorlanabilirler. Kışın iştahın arttığı durumlarda kalorili ve şeker oranı yüksek, vücuda fayda sağlamayacak ve vücut yağlanmasını arttıran besinler yerine sağlıklı ve hafif gıdalar tercih edilmelidir. Örneğin haşlanmış sebzeler, salata, porsiyon ölçüsünü aşmadan tüketilen meyve, ceviz, fındık gibi kuruyemişler tercih edilebilir.

Aynı zamanda kışın havaların soğuması nedeni ile kişiler su tüketmekte zorluk yaşarlar. Ancak su tüketimi çok önemlidir. Su tüketimi vücut direncini arttırmaya, metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olur. Günlük ihtiyaç duyulan su tüketimi kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Ortalama günlük su tüketimi; 1,5 – 3 litre arasında olmalıdır.

Kışın zaman daha çok evlerde geçtiği için fiziksel aktivitelerin azalması ile kilo artışı meydana gelebilir. Kilo alımının önüne geçmek ve genel vücut sağlığını korumak için mümkün olduğunca hareket etmeye özen gösterilmelidir.

Kışın sağlıklı beslenmenin ana kuralları şu şekilde olmalıdır;

  1. Açlık duygusunu bastırabilmek ve metabolizma hızını arttırmak için en az 5–6 öğün beslenmeye özen gösterilmelidir.
  2. Vücut direncini arttırmak için sebze tüketimine özen gösterilmelidir. Ara öğünlerde meyve tüketimine özen gösterilmelidir. Meyve tercini mevsiminde taze meyvelerden yana kullanmalıdır çünkü her mevsimin meyvesi o mevsim vücudun ihtiyaç duyabileceği vitamin ve mineralleri sağlamaya yardımcı olur.
  3. Günlük 1,5 – 3 litre su tüketmeye özen gösterilmelidir.
  4. Evde atıştırma alışkanlıklarına dikkat edilmelidir. Gece öğününde açlığı bastırmak için yoğurt, süt, ölçülü miktarda kuruyemiş ve taze meyve tüketilebilir.
  5. Günlük beslenmede tüm besinlere (sebze, meyve, kuruyemiş, ekmek, süt grubu) beslenmede yer vermeye özen gösterilmelidir.
  6. Çay – kahve tüketimini sınırlandırılmalıdır. Çünkü çay ve kahve fazla miktarda tüketildiğinde vücuttan su atımına neden olduğu için metabolizma hızını yavaşlatabilir.
  7. Yüksek kalorili beslenmenin vücuda zararları olduğu gibi düşük kalorili beslenmenin de vücut ihtiyacı olan besin maddelerini sağlayamayacağı için zararları bulunmaktadır. Ne yüksek ne de düşük kalorili doğru kaloride sağlıklı ve dengeli bir besleme planı uygulanmalıdır.
  8. Sağlıksız beslenen, metabolik bir rahatsızlığı bulunan, kilo fazlalığı, aşırı zayıflık problemi olan kişiler, kişiye özel en doğru şekilde hazırlanmış bir beslenme planı için diyetisyene danışmalıdır.