Ordu'nun hedefi "Düşünen, üreten, yarışan Ordu" olarak belirlenirken, bu hedef doğrultusunda Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, sistemi değiştirerek farklı projeleri hayata geçiriyor. Ordu'nun öncü yatırımlarının başında gelen projeleri ile farkını hissettiren Güler, şehrin sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan gelişmesine katkı sağlıyor. Yaptığı çalışmalarla Ordu'nun turizm, tarım, ulaşım gibi alanlardaki potansiyelini harekete geçiren Güler, şehrin geleceği için de büyük bir vizyon ortaya koyuyor. Düşünen, üreten ve yarışan Ordu hedefiyle yola çıkan Güler, Ordu'nun sadece bugününü değil, geleceğini de şekillendirecek yatırımlar yapmaya devam ediyor.
Bu kapsamda Başkan Güler’in fındığın hem kapsülü hem de kabuğundan yararlanmak ve ekonomiye katma değer sağlamak için hayata geçirdiği projelerden biri olan Aktif Karbon Üretim Tesisi hızla yükseliyor.
FINDIĞIN KABUĞU DA KULLANILACAK
Ordu'nun Efirli bölgesinde inşaatı devam eden tesisin yaklaşık yüzde 50'sinin tamamlanmasıyla birlikte, tesisin hizmete girmesiyle birlikte genellikle Hindistan cevizi kabuğu, odun ve kömürden elde edilen aktif karbon artık fındık kabuğundan da üretilebilecek. Fındıktan çikolata üretimi gerçekleştirerek Kybele markasını ortaya çıkaran ve kapsülünden yem üretimini sağlayacak makine imal edilmesini sağlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Aktif Karbon Üretim Tesisi ile fındık kabuğunun ayrı bir gelir kapısı oluşturmasını hedefliyor. Bu proje ile birlikte, fındık üreticileri artık fındık kabuklarını da ekonomik bir şekilde kullanabilecekler. Başkan Güler'in bu çalışmaları, Ordu'nun sadece fındık üretimiyle değil, fındık ürünleri ve yan ürünleriyle de önemli bir ekonomik potansiyele sahip olduğunu gösteriyor.
İŞİN YARISI TAMAMLANDI
Hazır prefabrik, betonarme ve çelik çatı sisteminden oluşacak olan Aktif Karbon Üretim Tesisi içerisinde fındık kabuğu deposu, aktif karbon deposu, karbon üretim alanı bulunacak.
Proje ve İnşaat Dairesi Başkanlığı, Aktif Karbon Üretim Tesisi'nin inşaatı için çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda, idari bina inşaatı ve tuğla duvar imalatı gerçekleştirildi. Ayrıca, üretim tesisi temelinin kalıp, demir ve beton imalatları tamamlandı. Temel dolgu çalışmaları da tamamlandı. Şantiye alanında prefabrik yapı elemanlarının kurulumu gerçekleştirildi. İdari bina ince imalat çalışmalarına başlayan ekipler, işin yaklaşık yarısını tamamladı. Böylece, tesisin tamamlanması için gerekli olan yapısal çalışmaların büyük bir bölümü tamamlanmış oldu.
Aktif Karbon Tesisi ile ilk etapta 22 bin ton fındık kabuğundan 2 bin 200 ton aktif karbon üretilmesi hedefleniyor.