Kahverengi Kokarca ile ilgili bilgi veren Müdür Akar, bu zararlı böceğin Doğu Asya kökenli olduğunu belirtti. 2017 yılında ülkede tespit edilen bu zararlı böceğin fındık, elma, şeftali, armut, domates, mısır, biber gibi birçok tarımsal ürüne zarar verebildiğini açıkladı. Kahverengi Kokarca'nın kış aylarını sıcak ve korunaklı yerlerde geçirdiğini söyleyen Akar, bu nedenle tarım alanlarından kentsel alanlara kadar birçok yerde sorun yaratabildiğini ifade etti.
Fındık Araştırma Enstitüsü'nün Kahverengi Kokarca ile mücadele konusundaki çalışmalarını anlatan Müdür Akar, zararlı böceğin biyolojisi ve mücadelesi ile ilgili projeler yürüttüklerini dile getirdi. Ayrıca, kahverengi kokarca ile mücadele için teknik talimat ve standart ilaç kullanımı konusunda rehberler hazırladıklarını belirtti.
Müdür Akar, evlerde görülen kahverengi kokarcaların toplanarak imha edilmesinin önemli bir adım olduğunu vurguladı. Ayrıca, Doğu Asya kökenli olan bu böceğe karşı mücadelede yumurta parazitoitlerinin kullanıldığı bir tesisin kurulduğunu ve 2023 yılında parazitoit salımlarına başlandığını açıkladı.
Kahverengi Kokarca'nın fındık bahçelerine verdiği zararın hasat tamamlandığı bu dönemde ilaçlama gerektirmediğini söyleyen Müdür Akar, evlere geçiş yapan bu böceklerin imha edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, kahverengi kokarcaya karşı önlem almak isteyenlerin evlerine giren böcekleri süpürüp ezerek veya kapalı poşetlerde saklayarak imha etmeleri gerektiğini ifade etti.