GENEL

KADIN KOOPERATİFİNDEN BÜYÜK ATILIM

Çorum'un Kargı ilçesinde bulunan Yeşilköy Köyü Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, tüm Türkiye'ye üretim sağlıyor.

Abone Ol

Çorum'un Kargı ilçesinde bulunan Yeşilköy Köyü Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, 7 girişimci kadının önderliğinde pekmez, salça, tarhana gibi organik ürünler üretiyor ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla Türkiye genelinde müşterilere sunuyor. 2002 yılında çiftçilik yapmaya başlayan bu kadınlar, 2019 yılında kooperatiflerine katılarak üretimlerini arttırıp Türkiye geneline yayılmayı hedeflediler. Yasal süreçleri tamamladıktan sonra köylerindeki eski okul binasında üretime başlayan kadınlar, yoğurt, üzüm pekmezi, salça, kuşburnu, tarhana, erişte, turşu, yaprak ve çilek reçeli gibi birçok organik ürün üretiyorlar. 4 yıldan bu yana üretim kapasitelerini arttıran kadınlar, daha fazla kadına iş imkanı sağlamayı ve organik ürünlere olan talebi arttırmayı amaçlıyorlar. Kooperatif başkanı Zeliha Aksoy, Tarım Kredi Kooperatif Marketlerinin satışlarında önemli bir rol oynadığını ve işletmelerinin başarısında büyük bir etkisi olduğunu belirtiyor.

Hanımeli marketleri ve internet üzerinden de satış yaptıklarını belirten Aksoy, "Yeşilköy Kadın Kooperatifi olarak ürettiğimiz 10'a yakın ürünümüzü Türkiye'nin her tarafına kargo ile gönderiyoruz. Özellikle tarhanamız çok tutuldu. Tüm ürünlerimizde talebi karşılamaya yetiştirmekte güçlük çekiyoruz." dedi.

Köyde yetişen tarım ürünlerini kullanıyorlar

Kargı ilçesi Yeşilköy Köyü'nde yaşayan 7 kadın çiftçi, organik ürünler üretmek için 2002 yılında bir araya geldi. 2019 yılında ise Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi adı altında birleşerek ürünlerini Tarım Kredi Kooperatifleri marketleri ve internet üzerinden Türkiye'nin her yerinde tüketiciye ulaştırmaya başladılar. Köylerinde yetişen sebzeleri ve tarım ürünlerini kullanarak yoğurt, üzüm pekmezi, salça, kuşburnu, tarhana, erişte, turşu, yaprak ve çilek reçeli gibi ürünler üretiyorlar. Kooperatif başkanı Zeliha Aksoy, kooperatifin kendileri için iyi bir gelir kapısı olduğunu ve dolaylı yoldan köylerine de katkı sağladıklarını söylüyor. Ürünlerinin doğal olduğunu ve hiçbir katkı maddesi içermediğini belirten Aksoy, hanımlardan daha çok destek beklediklerini ve müşterilerine en güzel şekilde ürünlerini ulaştırmaya çalıştıklarını ifade ediyor.