GENEL

İŞLETME SAHİPLERİNDEN BÜYÜKŞEHİRE ‘COĞRAFİ İŞARET’ TEŞEKKÜRÜ

Ordu Büyükşehir Belediyesinin girişimleri ile Ordu’ya özgü birçok ürün tescillenerek ‘coğrafi işaret’ aldı. Büyükşehir Belediyesinin belirlenen kriterlere uygun ürünler yapan işletmeleri sertifikalandırdığı bu çalışma ile coğrafi işaretli ürünlere olan ilgi de arttı.

Abone Ol

Büyükşehir Belediyesi yöresel ürünlere katma değer kazandırmak ve bu ürünleri marka haline getirmek için çalışmalarına devam ediyor. Fındık dışında yöre halkı tarafından bilinen ancak tanıtımı yapılmamış pek çok tat, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in öncülüğünde tescillenerek markalaştırıldı.

15 ÜRÜN TESCİLLENDİ

9’u Başkan Güler’in öncülüğünde olmak üzere kente özgü 15 yöresel lezzet coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi. Bu kapsamda kent ile özdeşleşmiş Mesudiye Kuru Ekmeği (Mesudiye Goliti), Yalıköy Köftesi, Galdirik Kavurması, Fındıklı Burma Tatlısı, Sakarca Mıhlaması, Melocan Kavurması, Kabataş Helvası, Perşembe Ceviz Helvası, Yayla Pancarı (Dürme) Turşusu, Akkuş Şeker Fasulyesi, Gürgentepe Çoban Fasulyesi, Ordu Kivisi, Ordu Tostu, Taflan Turşusu ve Ordu Pidesi/Ordu Yağlısı olmak üzere toplamda 15 tat Büyükşehir Belediyesinin girişimleri, Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenerek koruma altına alındı.

İŞLETMELER SERTİFİKALANDIRILIYOR

Ordu Büyükşehir Belediyesi bu çalışmalarla da sınırlı kalmadı. Türk Patent ve Marka Kurumunun tescilli ürün sicil belgesinde belirtilen standartlara uygun üretim yapan işletmelerle Ordu Büyükşehir Belediyesi arasında taahhütname imzalanarak işletmelere ‘Coğrafi İşaretli Ürün Üretici Sertifikaları verildi.

COĞRAFİ İŞARET, ÜRÜNLERE OLAN İLGİYİ ARTTIRDI

Kent genelinde Coğrafi İşaretli Ürün Üretici Sertifikası almaya hak kazanan işletme sahipleri, yapılan çalışmaları değerlendirdi. Birçok ürünün daha önce bilinmediğini ifade eden işletmeler, coğrafi işaret alan ürünlere olan ilginin ise her geçen gün arttığını söyledi.

İŞLETME SAHİPLERİNDEN BAŞKAN GÜLER’E TEŞEKKÜR

Ordu pidesi/Ordu yağlısı satışı yapan işletme sahibi Nesrin Ekiz, “Yıllardır pidemizi işletmemizde satıyoruz. Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile pidemiz marka haline geldi. Şimdi de sertifikamızı aldık. Ordu Büyükşehir Belediyesine çok teşekkür ederiz”

“COĞRAFİ İŞARETLE SATIŞLARIMIZ ARTTI”

Yalıköy Köftesi satışı yapan işletme sahibi Halit Yılmaz, “Daha önceden Yalıköy köftesinin bir marka veya tescili yoktu. Yalıköy köftesini Büyükşehir sayesinde tescilledik. Şimdi insanlarımız daha çok merak ediyor, daha çok ilgi gösteriyor. Satışlarımız arttı. Böyle bir olanağı sağladığı için Büyükşehir Belediyemize teşekkürlerimizi sunuyoruz.  Bu tescili gördükleri zaman insanların güveni daha çok arttı. O yüzden tescilin bize çok faydası oldu”

“TAFLAN TURŞUSU BİLİNMİYORDU ŞİMDİ TALEP ARTTI”

Ordu’ya özgü taflan turşusu üretimi ve satışı yapan Perşembe Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Denetçisi Nazime Kontaş, “ Kooperatif ilk açıldığında yerli yerinde taflan adında başladık.  Büyükşehir Belediyemiz de bu taflan turşusunun coğrafi işaretini aldı.  Ondan sonra talep çoğaldı. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum, hepsinden Allah razı olsun”

“YÖRESEL ÜRÜNLERE İLGİ GÖSTEREN HİLMİ BEYE TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

Galdirik, melocan, sakarca kavurması ve Ordu tostu üretimi ve satışı yapan işletme sahipleri Benay Karadeniz ve İzzet Karadeniz ise “Tescilli ürünlerin satışını yaptığımız için sertifikalarımızı aldık. Ürünleri yıllardır çıkarıyoruz ama coğrafi işaret alınması ve sertifika çok daha farklı bir boyut kazandırıyor. Coğrafi işaret insanların gözünde o kadar değerli ki güven de kazandırıyor. Büyükşehir Belediye Başkanımıza bu çalışmaları yaptığı için çok teşekkür ediyoruz” açıklamalarında bulundu.

Öte yandan 15 yöresel tadın bulunduğu listeye yeni yöresel ürünler ekleme çalışmaları da devam ediyor.