İbasetleer

Abone Ol

 Değerli dostlar! Yüce dinimiz İslam’da farz ibadetler; Mali, bedeni. Hem mali hem bedeni olmak üç kısma ayrılır. bedeni ibadetler her Müslüman üzerine farz olan namaz, oruç gibi ibadetlerdir. Mali, ibadet ise: mal yani para ile yapılan ve zenginler üzerine farz olan Zekâttır. Hem mali hem bedeni yapılan ibadet ise: hem para ile hem de beden ile yapılan mali gücü ve sıhhati yerinde olan Müslümanlara farz olan ibadettir. Hac ibadeti, yani insanın mali gücü yoksa ona hac farz değildir. Şayet Müslümanın mali gücü var fakat sıhhati yoksa o Müslüman Hacca vekil göndermelidir.

Evet böyle kısa bir giriş yaptıktan sonra, asıl konumuza gelecek olursak: Dinimizde farz olan ibadetlerin yeri ve zamanı vardır. Günde beş vakit namaz; sabah, öğle. ikindi. akşam ve yatsı namazlarıdır ki. Müslüman bu namazlarını evde. Camide. bağında bahçesinde kısacası her yerde kılabilir. Oruç: Oruç ibadeti sene de bir defa Müslümana farzdır ve Ramazan ayında tutulur. Zekat: Senede bir defa farzdır. ve zamanı yoktur. Nisap miktarı mal üzerinden bir yıl geçince verilir. Hac zengin olan Müslümana ömründe bir defa farzdır. ve mevsiminde Kabe’de yapılmalıdır.

Cuma namazı: haftada bir defa kılınan ve akil baliğ hür erkek Müslümanın üzerine farz ve mutlaka camide ve hanefi mezhebine göre en az üç kişi Cemaatle kılınan bir namazdır. Farziyeti kitap sünnet ve icma ile sabittir. Kur'an'ı Kerim’de farziyyet: "Ey İman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah'ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz bu sizin için daha hayırlıdır." (Cuma suresi 9.ayet) buyurulmuştur.

Sünnet Resulüllah (sav.) Efendimizde: " Cuma namazına gitmek, ergenlik çağına ulaşmış her Müslümana farzdır." ( Ebu Davud.Taharet.129) buyurulmuştur. Başka bir hadisi şeriflerinde ise: " Kim tembellik ederek üç Cuma namazını terk ederse, Allah o kimsenin kalbini mühürler." (Tirmizi. Cuma 354 ) buyurmuşlardır.

İcmai ümmet: Cuma namazı. Resülllah (s.a.v.) Efendimiz devrinden günümüze kadar bütün müslümanlar kılınmış ve kılınmaya devam edecektir. Cuma namazı Efendimiz (sav.) in Mekke İ mükerremeden Medine münevvereye hicret ederken Medine yakınlarında Küba köyünde 14 gün misafir kaldıktan sonra Medineye hareket etmiş ve Medine’ye yakın beni salim bin avfn yurdundaki RANUNA denilen yere geldiği zaman Cuma ayeti nazil olmuş ve şimdiki Cuma mescidinin yerinde ilk Cuma namazını kıldırmıştır.

Cumanın fazileti: Resülüllah (s.a.v.) Efendimiz: " Bir kimse güzelce abdest alır.Cuma namazına gider. Hutbeyi ses çıkarmadan dinlerse. iki Cuma arasındaki ve fazla olarak üç günlük daha günahları bağışlanır. Kim hutbe okunurken çakıl taşıyla oynarsa , abesle iştigal etmiş olur." (Müslim. Cuma 27)

Evet Değerli dostlar Cumanın faziletinden bahseden daha yüzlerce hadisi şerif vardır. İnşallah ilerde devam ederiz. Cumanız hayırlı ve Mübarek olsun. Cenabı Allah Cümlemizi Cumanın hayrından, faziletinden, bereketinden istifade eden kullarının zümresine ilhak eylesin . Amin! Selam ve dua ile hoşça kalınız