Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte sıcaklık dereceleri arttı. Güneş yanığından korunmak isteyen vatandaşlar ise çözümü güneş kremlerinde aramaya başladı.

Klinik Biyokimya Uzmanı Dr. Ali Coşkun, güneş kremleri ne kadar korur ve D vitamini eksikliği yapar mı? Gibi merak edilen sorulara ise yanıt verdi.

“Önce Hekiminize Danışın!”

Güneş kremlerinin cildi güneş ışınlarından, özellikle zararlı olan UVA ve UVB güneş ışını türlerine karşı koruyarak, radyasyonun etkilerinin cilde geçmesini engelleyen en popüler ürünler olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Ali Coşkun, “Özellikle güneşin daha dik açıyla yeryüzüne geldiği sıcak saatlerde ve mevsimlerde; cilt sağlığı için güneş koruyucu kremler tercih edilir ancak , güneş kremlerinin sadece yaz mevsiminde değil kış mevsiminde de kullanılması , hatta gün boyu penceresi olan kapalı odalarda oturanlara bile , kullanılmaları tavsiye edilmektedir. Bu nedenle cilt tipinize uygun ve hekiminizin de onayını alarak seçeceğiniz bir güneş kremini, tüm yıl boyunca kullanabilirsiniz. Güneş kremi koruyucu faktörü (SPF) 15 yeterli çünkü %93 koruma sağlar.

SPF 30 ise %97; SPF 50 ise %98 koruma sağlar. Güneş Kremi Kullanmanın Zararları da bulunmaktadır, o nedenle her türlü kimyasal ürünü kullanmadan önce mutlaka hekiminize danışınız.” açıklamalarında bulundu.

Güneşten Korunmanın Diğer Çözümleri

UVA/UVB ışınlar güçlü bir radyasyon yaydığını ifade eden Coşkun, “Cildin koruyucu bariyerine zarar verir. Cildin parlak, aydınlık, canlı ve sağlıklı görünümünü kaybetmesi ile sonuçlanır. Egzama, vitiligo, kızarıklık, cilt hassasiyeti, kırışıklık, ödem, iltihaplanma, cilt kanseri gibi ciddi hastalıklar da ortaya çıkarabilir. Güneşten korunmada en önemli basamak, güneş ışınlarının dik olduğu saat 10:00-14:00 arasında güneşten kaçınmaktır. Dışarıda vakit geçirilen zamanlarda, mümkün olduğunca gölge- güneşten korunaklı alanlarda bulunmaya çalışılmalıdır. Bulutlu ve kapalı günlerde bile, ultraviyole ışınlarının %80’i dünya yüzeyine ulaştığı bilinmektedir.

En önemli nokta: Giysiler de güneşe karşı önemli bir bariyer fonksiyonu göstermektedir. Şapka ve güneş gözlüğü takılması da önemlidir.

Kalın kumaşlar, sık dokunmuş kumaşlar, polyester giysiler, üst üste giyilen kat giysiler güneş ışınlarından daha etkin bir koruma sağlarken, ıslanmış, solmuş, ince kumaşların koruyuculuğu daha düşüktür.

Çocukluk çağında güneşten mutlak surette kaçınmak ve korunmak önemlidir. Özellikle güneş kremi kullanamadığımız bebeklerin ilk 6 ayında, 6 aydan önce bebeklerin güneşle uzun süre teması önlenmeli, gerekirse daha koruyucu giysiler kullanılmalıdır.

Sonrasında ise yani 6 aydan sonra bebekler için uygun mineralli (fiziksel) güneş koruyucular tercih edilmelidir.” dedi.

Güneş koruyucular ile D vitamini de engellenir mi? 

Ali Coşkun, vücut fonksiyonlarında birçok görevi olan D vitamini için bir engelleme olmadığını şu sözlerle belirtti; “Sadece el sırtları ve yüzün günde 20 dk. süre ile güneşe maruz kalması, D vitamini sentezi için yeter de artar bile. Bu 20 dakika haricindeki diğer zamanlarda rahatlıkla güneş kremini güvenle ve rahatça kullanabilirsiniz.”