HASTALAR NAMAZI NASIL KILAR?

Abone Ol

Değerli dostlar!

Yüce dinimiz İslam, Müslümanlar üzerine ibadetleri farz kılmış bu ibadetleri yerine getirirken gücü yetmeyenler için bazı kolaylıklar getirmiştir. Nitekim Cenabı Hak: "Allah hiç kimseye gücünün yettiğinden fazlasını yüklemez..." (Bakar suresi 286. Ayet) buyuruyor.

Bunlardan bir tanesi ve en önemlisi namazdır. Namazı normal şekli ile ayakta kılmaya gücü yetmeyen Müslüman namazını oturarak kılar. Müslüman kendi durumuna göre, diz çökerek, bağdaş kurarak yahut ayaklarını yana veyahut kıbleye doğru uzatarak kılar.

Ayakta durabilen yere oturabildiği halde secde edemeyen kimse; Namaza ayakta başlar. Rükudan sonra yere oturarak secdeleri ima ile yapar. Ayakta durabildiği halde yere oturamayan kimse namaza ayakta başlar, rükudan sonra secdeyi tabure veya benzeri bir şey üzerine oturarak ima ile eda eder. Ayakta durmaya gücü yetmeyen, yere oturamayan kimse namazı sandalye veya benzeri bir şey üzerine oturarak rüku ve secdeleri ima ile yerine getirir. Buna da güç yetiremeyenler yatarak ima ile namaz kılar. İma ile de olsa namaz kılmaya gücü yetmeyen kimseye bir şey lazım gelmez. İma ile namaz kılan kimse rükuda başını biraz eğer, secdede rükudan biraz daha fazla eğer.

Değerli dostlar!

Görüldüğü gibi namaz ibadeti hiçbir şekilde terk edilemiyor. Ancak Müslümanın bilinci kapalı ise yani komada ise o zaman terk edebilir. Bir müslüman herhangi bir nedenle namazını vaktinde eda edememişse fırsat bulduğu anda derhal namazını kaza etmelidir. Namaz kılacak olan bir müslümanın abdest almaya gücü yetmez veya abdest için su bulamazsa o zaman teyemmüm yaparak namazını eda eder.

Cenabı Hak kıldığımız namazlarımızı kabul eylesin. Amin!

Selam ve dua ile hoşça kalınız.