ORDU

Fındık Üreticisine Verilen Alan Bazlı Destekte Şok Fiyat! Tepki Gecikmedi

Fındık üreticilerinin büyük bir merakla beklediği alan bazlı destek artışı, 2024 Cumhurbaşkanı Kararı ile yine sağlanmadı.

Abone Ol

Fındık üreticilerinin büyük bir merakla beklediği alan bazlı destek artışı, 2024 Cumhurbaşkanı Kararı ile yine sağlanmadı.

24 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı, tarımsal desteklerde herhangi bir artış öngörmüyor. Bu durum, CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ tarafından sert bir şekilde eleştirildi.

“AK PARTİ FINDIK ÜRETİCİSİNİ TÜCCARIN MERHAMETİNE BIRAKTI”

CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ, hükümetin fındık üreticilerine gereken desteği vermediğini belirterek, fındık üreticilerinin ciddi zorluklarla karşı karşıya kaldığını vurguladı. Özdağ, kahverengi kokarca istilasının fındık üreticilerini zaten zor durumda bıraktığını, Tarım Bakanlığı’nın bu duruma bir darbe daha vurduğunu ifade etti.

Özdağ, fındıkta alan bazlı desteğin 2009 yılından bu yana yetersiz kaldığını ve 2024 yılında da dekar başına 170 lira olarak ödenmeye devam edileceğini belirtti. 2014 yılında 26 numara azot gübresinin tonunun 879 TL olduğunu, bugün ise bu rakamın 10 bin TL'yi aştığını hatırlatan Özdağ, destekleme miktarının aynı kaldığını vurguladı.

“FINDIK ÜRETİCİSİNE ACİL DESTEK GEREKİYOR”

CHP'nin açıklamasında, fındık üreticilerinin hayatta kalabilmesi için acil destek talepleri sıralandı:

İlaçlama Desteği: Kahverengi kokarca istilası nedeniyle büyük zarar gören üreticilere, gübre desteğine ek olarak ilaçlama desteği sağlanması gerektiği belirtildi. Bu desteğin piyasa koşullarına göre düzenlenerek dekar başına en az 100 TL olması gerektiği ifade edildi.

TMO Ödemeleri: TMO’nun teslim aldığı ürün bedellerinin geri ödeme süresinin 45 güne kadar uzatılması, üreticileri düşük alım fiyatları ile tüccara mahkum ettiği iddia edildi. Ürün bedellerinin en geç on gün içinde ödenmesi gerektiği savunuldu.

Kredi Borçları: Kokarca istilası nedeniyle zarar gören üreticilerin kredi borçlarının faizlerinin silinmesi ve ana borçların en az bir yıl ertelenmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, üreticilerin fındık üretimine devam edebilmesi için yeni kredi olanaklarının sağlanması gerektiği belirtildi.

Düşük Randımanlı Fındıklar: Fındığın kilo başına üretim maliyetinin 85 TL olduğu dikkate alınarak, düşük randımanlı fındıkların endüstriyel kullanım amacıyla TMO tarafından satın alınması gerektiği ifade edildi.

“TARIM POLİTİKALARI YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”

Özdağ, Türkiye’nin tarım politikalarının Cumhuriyet’in ilk yıllarına dönmesi gerektiğini vurguladı. Atatürk’ün “Ulusal ekonominin temeli tarımdır” sözlerini hatırlatan Özdağ, AK Parti iktidarını tarım politikalarındaki yanlışlardan dönmeye çağırdı.

CHP olarak fındık üreticilerinin yanında olduklarını ve sorunlarının takipçisi olacaklarını belirten Özdağ, tüm fındık üreticilerine destek ve saygılarını sundu.