GENEL

Fındık üreticisi, evini saran kahverengi kokarca böceğinden ilaçlı mücadeleyle kurtuldu

- Ordu'nun Perşembe ilçesine bağlı Ramazan Mahallesi'nde yaşayan Aydın Öztürk, Ziraat Odasından temin ettiği ilaçla kurtulduğu zararlıya karşı bütün fındık üreticilerini uyardı - Öztürk: - "Bu kadar nasıl çoğaldıklarını anlayamadık. 200 metrekare evin tamamını bu böcekler sarmıştı. Camları kaplayan böcek nedeniyle dışarıyı dahi göremiyordum. Böyle bir şeyi hayatım boyunca görmedim"

Abone Ol

ORDU (AA) - HAYATİ AKÇAY - Ordu'nun Perşembe ilçesindeki evinin ikinci katını saran kahverengi kokarca böceğinden (Halyomorpha halys) ilaçlı mücadeleyle kurtulan Aydın Öztürk, tüm fındık üreticilerini bu konuya gereken hassasiyeti göstermeleri konusunda uyardı.

İlçeye bağlı Ramazan Mahallesi'nde yaşayan Aydın ve İrfan Öztürk çifti, özellikle hasat döneminde fındık bahçelerinde görülen ve ürüne zarar veren kahverengi kokarca zararlısına, evlerinin kullanmadıkları ikinci katında rastladı.

Yaptığı incelemede zararlının oldukça fazla olduğunu gören Aydın Öztürk, böceği kendi imkanlarıyla imha edemeyince Perşembe Ziraat Odasına başvurdu.

Öztürk, odadan temin ettiği ilaçla evinin tamamını ilaçlayarak kahverengi kokarca zararlısını etkisiz hale getirmeyi başardı.

Fındık üreticisi Öztürk, AA muhabirine, kahverengi kokarca böceğinin evini adeta istila ettiğini söyledi.

Böceğin başta fındık olmak üzere birçok tarım ürününe zarar verdiğini yetkililer sayesinde bildiklerini belirten Öztürk, "Böcek yüzünden bir süre evin dışına çıkamadık. Çünkü kokarca evin ilk önce dışını sarmıştı. Misafirlerimizi bile evimizin bahçesinde ağırlayamadık." dedi.

- "Şu anda topladığım böcek 15 kilogram civarında"

Öztürk, ilaçlama sayesinde evini kokarcadan kurtarmayı başardığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Şu anda topladığım böcek 15 kilogram civarında. Bunları kovalara doldurdum. Bu kovadakiler dışında toplayıp çöpe attıklarımız oldu. Tahminime göre 20 kilogram civarı böceği evden topladık. Bu korkunç bir şeydi. Bu kadar nasıl çoğaldıklarını anlayamadık. 200 metrekare evin tamamını bu böcekler sarmıştı. Camları kaplayan böcek nedeniyle dışarıyı dahi göremiyordum. Böyle bir şeyi hayatım boyunca görmedim."

Bu işin ciddi boyutlara geldiğine dikkati çeken Öztürk, "Çiftçi arkadaşlarımızın, bu böcekle zamanında mücadeleye başlamazlarsa fındığa çok ciddi zarar vereceğini bilmeleri lazım. Eğer mücadele etmezlerse fındığı unutsunlar." ifadesini kullandı.

- "Üreticilerimize verdiğimiz eğitimler işe yaramaya başladı"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan da Öztürk ailesini ziyaret ederek, onları örnek mücadelelerinden dolayı kutladı.

Soydan, daha önce fındık bahçesi ve tarlalarda görülen kokarca zararlısının son günlerde havaların da soğumaya başlamasıyla ev ve eklentilerinde görülmeye başladığına işaret ederek, böceklerin kışı geçirmek için sıcak ortamlar aradığını aktardı.

Kokarcanın bölgede en çok fındığa zarar verdiğini belirten Soydan, böcekle mücadele konusunda ziraat odaları ile Tarım ve Orman il ve ilçe müdürlüklerince üreticilere verilen eğitimlerin işe yaramaya başladığını söyledi.

Soydan, böceğin fındığa temas etmesi durumunda ürünün tadı ve depo ömrünün bozulduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bazı fındıklarda ise henüz hasat yapılmadan önce çürümeler olur. Böceğin zararları fındığa oldukça fazla. Bu yüzden şu anda kokarca zararlısına karşı topyekun bir mücadele yapılıyor. Tüm üreticilerimizin bu durumu ciddiye almalarını bekliyoruz. Bu böceği ne kadar fazla yok edebilirsek fındığa vereceği zararı da o kadar azaltmış oluruz."

Bir kokarcanın 25-30 yumurta bıraktığına, bir yumurtadan ise 300'e yakın larva çıkarabildiğini vurgulayan Soydan, bu nedenle böcekle mücadelenin önemli olduğunu sözlerine ekledi.