ORDU

Fındık üreticileri çok sevinecek! Kahverengi Kokarcanın sonu geliyor! Bu yöntem kesin sonuç veriyor!

Ordu’nun Ulubey ilçesinde son dönemde ortaya çıkan ‘kahverengi kokarca zararlısı ile mücadele’ kapsamında Doğlu Mahallesi’ne el yapımı feromon tuzaklar kuruldu.

Abone Ol

Ordu’nun Ulubey ilçesinde son dönemde ortaya çıkan ‘kahverengi kokarca zararlısı ile mücadele’ kapsamında Doğlu Mahallesi’ne el yapımı feromon tuzaklar kuruldu.

Başta fındık olmak üzere ve diğer tarım ürünlerine zarar veren kahverengi kokarca zararlısına karşı Ulubey Kaymakamı Furkan Türkay Kayış, Ulubey Belediye Başkanı İsa Türkcan ve Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz’ın katılımları gerçekleşen uygulamada feromon tuzaklar kurularak ‘cezbet-yoket’ yöntemiyle mücadele yürütülüyor.

Ulubey Belediye Başkanı İsa Türkcan, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Ordu ve Ulubey’de de fındık ve diğer tarımsal ürünlere zarar veren kahverengi kokarca zararlısına karşı tüm sektör paydaşlarıyla birlikte mücadele çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Başkan Türkcan, “Bugüne kadar mekanik kimyasal ve biyolojik mücadele çalışmalar gerçekleştirilmiş olup; zararlının yoğun olarak görüldüğü alanlarda İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından temin edilen feromon tuzak Kahverengi Kokarca yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerde popülasyon yoğunluğunu azaltmak amacı ile kullanılmaya başlandı. Üreticilerimiz ve sektör paydaşlarımızla birlikte tüm mücadele yöntemleri kullanılarak mücadeleye devam edilecektir” dedi.

Kahverengi Kokarca ile Mücadelede Kullanılan Feromen Tuzağı Nedir?

Halk arasında böcek kapanı olarak da adlandırılan feromon tuzağı, tarımda zararlı böceklerin mahsule vereceği zararları önlemek amacıyla kullanılır. Feromon tuzakları, cihaz veya kutu içerisindeki yapışkanlı kağıt üzerine yerleştirilen her bir zararlıya özel cezbedici feromon ile tuzağa çekilerek zararlının yapışkanlı kağıda yapışması prensibi ile çalışır. Özellikle meyve, sebze ve tahıl üreticilerinin faydalandığı bir araçtır. Geleneksel feromon tuzakları, zararlı popülasyonlarını izlemek ve kontrol etmek için onlarca yıldır kullanılmaktadır, ancak bu tuzaklar sık saha ziyareti ve bakım gerektirmektedirler.

Dijital Feromon Tuzağı Nedir?

Tarımda, dijital feromon tuzakları zararlı popülasyonlarını tespit etmek ve kontrol etmek için yeni bir yol sunarlar. Geleneksel yöntemlerden farklı olarak, zararlı popülasyonunu takip etmek için geliştirilen kamera sensörleri ve yapay zeka teknolojisi sayesinde zararlı popülasyon kontrolünün doğru bir şekilde yapılmasına yardımcı olarak, ilaçlama zamanlarının belirlenmesinde üreticilere etkin zararlı yönetimi sağlarlar. Zamanında müdahaleye imkan tanıdığı için, mahsul kalite ve verimi büyük oranda korunmuş olur.

Dijital feromon tuzakları ayrıca gereksiz zirai ilaç kullanımının da önüne geçilmesini sağlarlar. Sürdürülebilir ve verimli tarım için dijital tarım uygulamalarına yönelik talep arttıkça, dijital feromon tuzaklarının daha popüler ve önemli hale gelmesi muhtemeldir.

Feromon Tuzakları Ne Zaman Kurulur?

Feromon tuzaklarının ne zaman kurulacağına ilişkin zamanlama; ürüne, lokasyona ve zararlı türüne bağlı olarak değişebilir. Asılarak kullanılan geleneksel feromon tuzaklarının kullanımı için en iyi zaman genellikle bahar mevsiminin başlangıcında, zararlıların geliştiği ilk evrelerdir. Böylece üreticiler, zararlı popülasyonlarını, ürüne önemli bir zarar vermeden önce tespit edebilir ve gerekli önlemleri alabilirler.