EKONOMİ

Fındık Türkiye’yi Uçuruyor!

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, Türkiye’nin fındık üretiminde Cumhuriyet’in 101 yıllık döneminde gösterdiği büyük artışa dikkat çekerek, tarımsal gelişimin ülke ekonomisine katkılarını vurguladı.

Abone Ol

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, Türkiye’nin fındık üretiminde Cumhuriyet’in 101 yıllık döneminde gösterdiği büyük artışa dikkat çekerek, tarımsal gelişimin ülke ekonomisine katkılarını vurguladı.

Ergan’ın açıkladığı verilere göre, Cumhuriyet’in ilk yıllarında 50 bin hektarla sınırlı olan fındık üretim alanı bugün 750 bin hektara ulaştı. Fındık, Artvin’den İstanbul’a kadar geniş bir coğrafyada üretilirken, dünya fındık pazarında Türkiye liderliğini koruyor. Döviz kazandırıcı stratejik ürünlerin başında gelen fındık, Türkiye’nin tarımsal ihracat kalemleri arasında öne çıkıyor.

Türkiye Tarımında Fındık Dönemi: 50 Bin Hektardan 750 Bin Hektara

Başkan Ergan, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin coğrafi zenginliğinin ve uygun iklim koşullarının fındık tarımına katkı sağladığını belirtti. Cumhuriyet’in ilk yıllarında sadece Ordu, Giresun ve Trabzon illeriyle sınırlı olan fındık, bugün birçok şehirde, irili ufaklı bahçelerde yetişiyor. Türkiye’nin tarımsal ihracatının gözbebeği haline gelen fındık, hem yerel ekonomiye hem de ülkenin döviz gelirine önemli katkılar sunuyor.

Tarımsal Üretim, Türkiye’nin Güvencesi

Fındık gibi stratejik ürünlerin artarak devam eden üretiminin, ülke refahı ve sürdürülebilirliği için büyük önem taşıdığına işaret eden Ergan, tarım ve hayvancılığın Türkiye’nin geleceğinin teminatı olduğunu ifade etti. Cumhuriyet’in 101. yılına dair konuşmasında ise, "Ulusal birlik içinde kutladığımız bu yıldönümünde ‘1001 kere maşallah’ diyerek geleceğe güvenle bakıyoruz," dedi.