Karadeniz Bölgesi'nde fındık hasat mevsiminin başlamasıyla birlikte bu süreçte kas-iskelet sistemi sağlığına dikkat edilmesi gerekildiği hususunda uzmanlardan önemli uyarılar geliyor.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ömer Faruk Barçak, yöredeki geleneksel fındık hasadı sürecinde çocuklardan yaşlılara kadar herkesin çalıştığını belirterek, sağlık ve güvenlik önlemlerinin hayati önem taşıdığını vurguladı.

Dr. Barçak fındık hasadı sırasında nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıklayarak şu tavsiyelerde bulundu:

“Karadeniz için fındık hasat mevsimi başladı, fındık hasadı süresince özellikle kas iskelet sistemi sağlığına dikkat etmemiz gerekir. Yörenin bir insanı olarak biliyorum ki fındık hasadında çoluk çocuk, genç yaşlı çalışmak zorunda.

Hasat sırasında öncelikle el, ayaklar ve yüz için koruyucu ekipmanlar kullanılmalı, alerji için toz maskeleri kullanılmalıdır. Fındık toplamaya başlamadan önce özellikle kas iskelet sistemi rahatsızlığı olan kişiler gerekli ısınma ve germe egzersizlerini yapmalılardır.

Uzun kollu gömlek, uzun pantolon gibi vücudunuzu kapatan kıyafetler giyilmeli, şapka vb. kullanılmalı, pantolon, çorapların içerisine sokulmalı, terlik yerine uygun bot kullanılmalıdır.

Gidilen bahçe için yakınlar bilgilendirilmeli, bahçeye yalnız gitmemeye dikkat edilmelidir.

Sorun anında haber vermek için cep telefonu taşınmalıdır.

Beslenme sırasında yerde oturmak yerine, yemek için seyyar ya da kalıcı masa sandalye kullanılmalıdır.

Yükleri elle taşımadan kaçınılmalı, mümkün olduğu kadar taşıma için bir araç kullanılmalıdır.

Yükleri zeminden veya omuz seviyesi üzerinden kaldırmaktan kaçınılmalı, yükler kalça ile omuz seviyesi arasında tutulmalıdır.

Yükü ani ve kuvvetli bir şekilde kaldırmaya çalışmamalı, itip kalkmamalı,
vücut bükülmemelidir. Yükü kaldırıp indirirken yardım alınmalıdır. Yükün ağırlığı bacaklarla kaldırılmalı ve sırtın düz durmasına özen gösterilmelidir.

Yükler parmak uçlarıyla değil avuç içiyle kaldırılmalı, taşıma esnasında
kavrama şekli değiştirilmemelidir.

Yükün yolu görmeyi engellemesine izin verilmemelidir. 

Yükle birlikte hareket etmeden önce yolun açık ve engelsiz olduğundan emin olunmalıdır.  Çalışırken sık sık aralar verilmelidir.

Yapılan işleri değiştirerek vücudumuzun farklı duruş (postür) biçimlerinde çalışması sağlanmalıdır. Fındık yerden toplanıyorsa dizlik kullanılabilir.

25 kg'den fazla, kavranması veya tutulması zor, sık sık kaldırma, indirme veya uzun mesafelerde taşımayı gerektiren, manevra yapması (sağa, sola dönmesi) zor veya bükme içeren, omuz yüksekliğinden yukarıda veya zeminden kaldırma gerektiren işler gibi özellikleri taşıyan yüklerin bulunduğu islerden kaçınılmalıdır.

Yük miktarını azaltılıp, sefer sayısı arttırılmalıdır. Yükün daha fazla kişi tarafından taşınmasını sağlanmalıdır.

Yük tipini değiştirmeli, büyük çuvallar kaldırmayı zorlaştıracaktır; 50 kg'lik çuvallar yerine yaklaşık 20 kg'lik daha küçük çuvallar tercih edilmelidir.”