GENEL

EMEKLİ MAAŞI DEĞİŞİKLİĞİ YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Türkiye'de en düşük emekli maaşının 7 bin 500 liraya, bayram ikramiyesinin ise 2 bin liraya yükseltilmesi ve geçici işçilere kadro düzenlemesi getiren kanun, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Abone Ol

İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'la, muharip gazilerin aylıkları arasındaki farklılıklar giderilecek ve asgari ücretin net tutarında aylık ödenecek.

İstiklal Madalyası sahibi olan ve Milli Mücadele'ye katılan Türk vatandaşlarına, ayrıca Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekatı'nda yer almış olanlara vatani hizmet tertibinden aylık bağlanması hakkında yeni bir kanun yayımlandı. Bu kanunla, muharip gazilerin aylık maaşları arasındaki farklılıklar ortadan kaldırılacak ve her biri asgari ücretin net tutarında aylık ödeme alacaklar. Hayatta kalan hak sahipleri bu aylığı almaya devam edecekler ve ölüm durumunda eşlerine yüzde 75 oranında bağlanacak. Ancak eşlerin tekrar evlenmeleri halinde aylık kesilecektir.

En düşük emekli maaşı ve bayram ikramiyesinde artış

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda yapılan düzenleme ile, gelir ve aylık ödemesi alan kişilere Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı'nda ödenen tutarlar artırıldı. Bayramın içinde bulunduğu ayda gelir ve aylık alınması şartıyla, önceki 1100 TL tutarı 2000 TL'ye yükseltildi.

Emeklilerin yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı alanlara verilen dosya bazlı aylık asgari ödeme tutarı, 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya yükseltilecek.

Geçici işçi çalıştırma süresi artırılıyor

Kanunla, kurumların ihtiyaçları doğrultusunda geçici işçi çalıştırma süresi de artırılırdı.

Belirtilene göre, geçici iş pozisyonlarında çalışanların çalışma süreleri, aynı vize dönemi içinde 11 ay 29 güne kadar uzatılabilecek. Bu sürenin belirlenmesinde, ilgili kurumun bağlı olduğu bakanlık yetkili olacak.

Sürekli işçi kadrolarına veya sözleşmeli personel statüsüne geçişi yapılamadığından geçici iş pozisyonlarında çalıştırılmaya devam edilen işçilerin, bağlı bulunduğu sosyal güvenlik kurumundan yaşlılık veya emeklilik aylığı bağlanmasına hak kazanacakları tarihte iş sözleşmelerinin sona erdirilmesini zorunlu tutan düzenleme yürürlükten kaldırıldı. Bu şekilde iş sözleşmesinin sürdürülmesi ya da sona erdirilmesi kararının sözleşmenin taraflarına bırakılması amaçlanıyor.

Güvenlik korucuları ve vefatları halinde hak sahiplerine bağlanan emekli aylığı, en düşük 7 bin 500 lira olacak.

Muharip gazi aylıkları ile vefatları halinde yakınlarına bağlanan aylıklar ve güvenlik korucularının emekli aylıklarına ilişkin düzenlemeler 1 Nisan 2023'ten geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

SGK personeline 3 ay fazla mesai izni

Kanundaki bir başka düzenleme ile Sosyal Güvenlik Kurumuna İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanuna geçici madde eklendi.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, emeklilikte yaşa takılan (EYT) vatandaşların emeklilik işlemlerini hızlandırmak için önemli bir adım atıyor. Bu doğrultuda, 1 Nisan 2023 - 30 Haziran 2023 tarihleri arasında 3 aylık bir süre boyunca, Sosyal Güvenlik Kurumu'nda 657 sayılı kanuna tabi personel, ayda 100 saate kadar fazla çalışma yaparak emeklilik işlemlerinin hızlandırılmasına yardımcı olacak. Bu çalışmalar karşılığında personel, 2023 yılı merkezi yönetim bütçe kanununda belirlenen fazla çalışma saat ücretinin 10 katını aşmayacak şekilde fazla çalışma ücreti alacak.