Yerel

Düzce’ye 3 kaynaktan içme suyu tedarik edilecek

DÜZCE BELEDİYE BAŞKANI DR. FARUK ÖZLÜ, İÇME SUYU VE ALT YAPI KONUSUNDA HAYATA GEÇİRİLECEK OLAN PROJE DOĞRULTUSUNDA HEM KAYIP KAÇAĞIN ÖNLENECEĞİNİ HEM DE TAMİR MASRAFLARININ ORTADAN KALKACAĞINI SÖYLEDİ.

Abone Ol

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, içme suyu ve alt yapı konusunda hayata geçirilecek olan proje doğrultusunda hem kayıp kaçağın önleneceğini hem de tamir masraflarının ortadan kalkacağını söyledi.

Düzce’de sel afetleri başta olmak üzere 90’lı yıllarda yapılmış ve bugüne kadar hiç dokunulmamış olan su alt yapı sisteminden ötürü yaşadığı sorunlar Başkan Faruk Özlü’nün girişimleri DSİ ve İller Bankası gibi önemli iki kurumun desteği ile tarihe karışıyor.

Tedarik edilen su ihtiyacı karşılamıyor

Süreci ve gelinen gün itibariyle projeler ekseninde yapılan çalışmaları paylaşan Faruk Özlü, “Düzce’de içme suyu alt yapısına yapılan en son yatırım 90’lı yıllardadır. O gün nüfus 35-40 bin civarındayken bugün nüfusumuz 210 bin. Nüfusta ciddi artış var. Bu sebeple içme suyu kaynaklarımızdan tedarik edilen su, ihtiyacı karşılamıyor. İçme suyu şebekesi eski olduğu için kayıp kaçak oranı çok yüksek. Beyköy’deki yüksek maliyetler ödeyerek arıttığımız suyun yüzde 54’ü yolda kayboluyor. Biz bunun için 2 proje başlattık” dedi.

Uğur suyu ve Bıçkı deresine iki regülatör

Projelerden ilkinin Düzce içme suyunun farklı kaynaklardan tedarik edilmesi olduğunu ifade eden Özlü, “Bir sel, deprem olduğu zaman tek kaynaktan tedarikte sıkıntı yaşanıyor. O bakımdan birden fazla kaynaktan tedarik önemli. 3 kaynak tespit ettik. Bunlardan biri mevcut Uğur suyu, ikincisi Bıçkı deresi, üçüncüsü Gürcü Asar Deresidir. Şu anda kapasitesi 25 bin metreküp/gün olan arıtma tesisimizi 130 bin metreküp/güne çıkartmak için proje yaptık. 10 bine metreküp olan Düzce içme suyu deposunu 100 bin metreküpe çıkartmayı planladık. Bu projenin ana isale hatları tamamlandı. Arıtma tesisi bu sene inşa edilecek. Biri Uğur suyu üzerinde, diğeri Bıçkı deresi üzerinde 2 regülatörümüz olacak. Bu kısmı DSİ kaynakları ile yapıyoruz. Bizim belediyemizin kaynakları bu kadar büyük bir projeye yetmez. Esasen nüfusu 50 binden fazla olan şehirlere içme suyu getirme görevi de DSİ’nin. Bu sene inşallah 130 bin metreküp/gün kapasiteli arıtma tesisimizin inşaasına başlayacağız” ifadelerinde bulundu.

45 Milyon Euro kredi içme suyu alt yapısına yatırılacak

Depo ve alt yapı şebekesinin olduğu ikinci projeyi ise İller Bankası eliyle yapacaklarını belirten Başkan Özlü, “Bu projede depo ve şebeke olacak. İki deprem görmüş delik deşik olmuş bir şebekemiz var. Şebekenin tamamını yenileyeceğiz. 120 kilometrelik su altyapımız tamamen değişecek. Bunu da İller Bankasının yurt dışından sağladığı bir kredi ile yapıyoruz. Bu kredi yaklaşık 30 milyon Euro. Bu krediyi almak için bütün büyükşehirler yarışıyor. Ancak bir tek biz aldık. Çok uygun bir kredi. İlk 5 yılı ödemesiz ve 30 yıl vadeli. Buna yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarını da ilave ederek bu krediyi 45 milyon Euro’ya çıkarmayı öngördük. Bu konuda meclisimizden yetki aldık. Biz bu krediyi kullanıp şebekeyi yenilediğimiz zaman şu anda kayıp-kaçak olan yüzde 50 suyu faturalandırmış olacağız. Gelirimiz artacak. Ayrıca şebeke eski olduğu için her yerde şebeke patlıyor. Bunlar için yılda yaklaşık 25 milyon TL tamir bakım onarım harcaması yapıyoruz. Şebekeyi yenilediğimiz zaman çamurlu su ve yüksek katlarda yaşanan basınç sorunu da tamamen ortadan kalkmış olacak. Tamir bakım masrafı da olmayacak. Kredi borcunu da rahatlıkla ödeyebileceğiz” şeklinde konuştu.