GENEL

DÜNYAYI BEKLEYEN BİR SONRAKİ TEHLİKE: ET YİYEN MİKROPLAR

Bilim insanlarının araştırmalarına göre, iklim değişikliği ve okyanusların ısınması, insan hayatını tehdit edebilecek 'ölümcül et yiyen mikropların' sahil şeridine inmesine neden oluyor.

Abone Ol

Dünya'nın atmosferi ve okyanusları, insanlık tarihinde hiç görülmemiş şekilde ısınıyor ve yaşamı tehdit ediyor. Ancak iklim değişikliğinin sonuçları bununla sınırlı değil. Uluslararası bir araştırma ekibi tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, küresel ısınmanın daha az bilinen, ancak oldukça tehlikeli bir etkisi daha var: et yiyen bakterilerin kıyı sularında yayılması ve hatta güneşli havalarda bile insanları tehlikeli bir şekilde hasta edebilme özelliği.

Çalışma özellikle insanları enfekte etmesiyle ünlü bir tür olan Vibrio vulnificus'a işaret ediyor.

Bilim insanlarının araştırmalarına göre, iklim değişikliği ve okyanusların ısınması, insan hayatını tehdit edebilecek olan "ölümcül et yiyen mikropların" sahil şeridine inmesine sebep oluyor. Vibrio vulnificus adlı bu mikrop, çiğ veya az pişmiş deniz ürünleri, özellikle istiridye yediğinde insanları hasta edebilirken, açık bir yaraya maruz kaldığında da hayatı tehdit eden doku enfeksiyonu yapabiliyor. Ayrıca, Meksika Körfezi'ndeki kıyı suları ile Georgia ve Florida'nın Atlantik kıyılarında uzun süredir bilinen bu mikrop, bu bölgelerde büyüyen bir tehdit oluşturuyor ve aynı zamanda daha kuzeyde yeni yaşam alanlarında da görülüyor. Son 30 yılda ABD'nin Doğu Kıyısı boyunca V. vulnificus enfeksiyonlarının sayısı yılda 10'dan 80'e yükseldi ve 2100 yılına kadar yılda 200'e ulaşabilir. Bu mikropların vakalarının her yıl daha kuzeyde göründüğü de belirtiliyor. Eskiden ABD'nin Atlantik kıyısındaki Georgia'nın kuzeyinde nadiren bulunan bakteri, artık Philadelphia kadar kuzeyde de bulunabiliyor.