Kiminin hikayesi toza dumana karışırken, kiminin ki ise sazlı söze büründü.
11 ilin etkilendiği o korkunç depremlerin ardından, 81 il tek yürek oldu. Kimisi kurtulanlara sıcak çorba dağıtırken kimisi ise elleriyle kaldırdı koca betonları.
Konya’da hayvancılık işi ile uğraşan Ceylani Karaduman, betonların altında bulduğu acıklı hikâyeyi, “Nazar Oldu” sözleri ile bestelediği o şarkı ile herkese duyurmakta kararlı oldu.
Ceylani Karaduman, gazetemize yapmış olduğu açıklamada, sosyal medyada son zamanlarda çok dinlenen şarkısının hikayesini şu sözlerle anlattı;
HAYATININ DÖNÜM NOKTASI OLDU
“6 Şubat’ta sıradan bir güne uyandığımı sandığım o sabah, depremin vahametini duymamla birlikte benim de içimde bir şeyler yıkıldı. Bulunduğum semtte hemen yardım için seferberlik oluştu. Ben maddi, manevi yardımın yanı sıra tüm bedenimle orada insanlara dokunmak istedim. Mevsimlerden kış, yollar karla kapalı. Her yer kıyamet günü gibi. İlk iki gün ulaşımım mümkün olmadı ama ben de bu sürede pes etmedim. Hatay’a ulaştırılmak üzere hazırlanan yardım arabasının sahipleri ile irtibat kurdum ve 3. Gününde oraya ulaşmam nasip oldu. İnsanlara yardım eli uzatırken, enkaz altında yardım bekleyen buz kesmiş bir elin bana uzanması hayatımda dönüm noktası oldu.” dedi.
MAHŞERE KALDI…
Kendisinde büyük etkiler bırakan o elin hikayesi ile beste yaptığını söyleyen Karaduman, “O günlerde herkes can telaşasında, sevdiklerinin yaralarını sarmaya ya da yaralarını sarmak için sevdiklerine ulaşmaya çalışıyordu. Bulunduğum noktada yer alan enkazda, yardım bekleyenler vardı. Orada bulunan başka arkadaşlarla birlikte hemen o enkaza yöneldik ve elimizden geleni yapmak için gayret ettik. Çıkardığımız birkaç cansız bedenin ardından, betonların altında kalmış bir el gördüm. Çalışmalara devam ederken bir adam geldi yanıma ve içeride yeğeninin olduğunu, ailenin diğer fertlerinin cenazelerine ulaşıldığını fakat yeğeninin canlı ya da cansız bulunamadığını söyledi. Nerede olabileceğinin konumunu tarif etti. Parmağında nişan yüzüğü ile enkazlar altında gördüğüm o buz kesmiş elin sahibinin, dayısı olduğunu öğrendim o an. Sonra, o soğuyan elden tutarak yeğenin de cansız bedenini çıkardık enkaz altından. Dayısı, sevdiği kişi ile zor şartlar altında yeni kavuştuğunu ağlayarak anlatınca çok etkilendim ve aklıma gelen birkaç sözü o esnada ses kaydına aldım. Aradan zaman geçti ben de memleketime döndüm. Sürekli zihnimde o günler dönüyorken, aklıma o esnada aldığım ses kaydı geldi. Daha önceden de sanatla ilgilenirdim fakat bu benim için çok daha farklı oldu. Çünkü hikayesine şahit olduğum bir beste olacaktı bu. Kendi imkanlarımla bunu şarkıya dökerek insanlara duyurmaya başladım. İnsanlar, şarkının hikayesini duyunca hem o acı günleri unutmamış hem de o soğuk elin sıcaklığını yüreklerinde hissetmeye başlamış oldu.” şeklinde açıkladı.
“AYNI ACIDAN YÜZLERCE HİKAYE”
Ceylani Karaduman, yapmış olduğu şarkıdan sonra, depremde hayatını kaybeden yüzlerce yeni nişanlanmış, evlemiş çiftlerin yakınlarından mesaj almaya başladığını söyleyerek; “şunu fark ettim ki, ben sadece bir tanesinin hikayesine tanık olabildim. Aldığım bu yorumlar, bu hikâyeden binlerce olduğunu bana da hatırlatmış oldu” ifadesinde bulundu.
BİR ÇUVAL ELMAYA BAHŞEDİLEN BİR ADET ELMA…
Hatay’da yardım esnasında etkilendiği bir diğer hikâyeyi, gazetemiz muhabiri ile paylaşan Karaduman, “Yardım için götürülen erzaklar arasında bir çuval elma vardı. Elmaları tek tek oradaki insanlara dağıttık çuval bitti yan tarafımızda bulunan bir binanın alt katından çocuk sesi geldi. Yardım etmek için hemen oraya yöneldik ve çocuğa sağ salim ulaştık, oradan çıkardık. Korkusu suratına yansıyan o ufak çocuğa ismini sorduğumuzda, adının Elma olduğunu söyledi ve bu sefer suratı buz kesen biz olduk. Bir çuval elmayı dağıttığımız yerde bir adet Elma’nın sesini Allah bize duyurmuştu. Aklımdan atamadığım bir diğer olay da bu oldu.” diye konuştu.
“Nazar Oldu” şarkısı ile 100 binlerce insanın yüreğine dokunan Ceylani Karaduman, şimdi ise bu şarkısına, olayın yaşandığı Hatay’da kendi imkanları ile klip çekmeyi hedeflediğini belirtti.
O şarkının sözleri;
Bir garip aşık vardı.
Bir düğün günü vardı.
Gayrı mahşere kaldı.
O sevda.
Ne can kaldı ne canan.
Sanki olduk bir ziyan.
Bu şarkımız sana kalan hatıra.
Dağlara yazdık ne fayda.
Yollara yazdık ne fayda.
Kaldı betonlar altında.
O sevda.
Bizim aşkımız nazar oldu.
Büyükdere bastık mezar oldu.
Anlatmayın ağlarsın.
Dünyanın gönlüne dert kaldı.
8 Ocak 1983 Konya Taşkent Çetmi doğumlu.
9 kardeşten 1 tanesi olan Ceylani Karaduman, tarım ve hayvancılık işi ile uğraşıyor.
Haber: Yeşim Durkut/ Ordu Yeni Dönem