GENEL

DENİZLERDE SU ÜRÜNLERİ GENEL AV YASAKLARI 15 NİSAN'DA BAŞLIYOR

Su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir işletilmesi için, su ürünleri avcılığına yönelik görevler, kısıtlamalar ve yasaklar içeren Denizlerde ve İç Sularda Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığına ilişkin 5/1 Numaralı Tebliğ, su ürünleri avcılığına genel yasaklar getiriyor.

Abone Ol

Bu yasaklar, 15 Nisan'da başlayarak Akdeniz'de 15 Nisan-15 Eylül, diğer denizlerde ise 15 Nisan - 31 Ağustos tarihleri arasında gırgır ağları ile su ürünleri avcılığı için geçerlidir. Tüm kıyılarımızda trol avcılığı yapmak mümkün olmasına rağmen, Akdeniz'de 15 Nisan - 15 Eylül, diğer denizlerde ise 15 Nisan - 31 Ağustos tarihleri arasında trol ağları ile su ürünleri avcılığı yasaktır. Ancak Karadeniz'de, 15 Nisan-15 Mayıs tarihleri arasında Samsun İli, Yakakent İlçesi, Çayağzı Burnu ile Ordu İli, Ünye İlçesi Taşkana Burnu arasında ortasu trolü ile çaça balığı avcılığı serbesttir. 

Alamana (Voli) ağları ile 15 Nisan-15 Mayıs tarihleri arasında su ürünleri avcılığı yasaktır. Bütün karasularımızda 15 Nisan – 31 Ağustos tarihleri arasında algarna ile deniz salyangozu avcılığı yasaktır. Sadece Dalma yöntemi ile deniz salyangozu avcılığı dönem boyunca serbesttir. Bütün karasularımızda 15 Nisan – 15 Haziran tarihleri arasında her türlü istihsal vasıtası ile kalkan avcılığı yasaktır. Parakete ve fanyalı ağlar ile kalkan avcılığı dönem boyunca yasaktır. Kalkan avcılığında kullanılacak ağların göz açıklığı 400 mm'den küçük olamaz.

Bütün karasularımızda 1 Nisan – 31 Ağustos tarihleri arasında ağ dalyanları dâhil her türlü istihsal vasıtası ile palamut ve torik avcılığı yasaktır. Ancak 15 – 31 Ağustos tarihleri arasında çapari ile palamut avcılığı serbesttir. Avlanma yasağı süresince gemilerde ve istihsal yerlerinde istihsal vasıtaları bulundurulamaz.

Sürdürülebilir avcılık, balıkların yaşamlarında en az bir kere üremelerine imkân vermekle sağlanır. Stokların korunması için balıkçılarımızın Tebliğ ile getirilen düzenlemelere uygun avcılık yapmaları önem arz etmektedir.