Yaz mevsiminde havaların ısınmasıyla birlikte  sıcak havalara çözümü deniz ve havuzlarda arayan vatandaşlar, enfeksiyon riski ile daha sık karşılaşabiliyor. 

Uzm. Dr. Ali Coşkun, bu gibi durumlarda alınması  gerekilen noktalara değinerek vatandaşları enfeksiyon hastalıklarına karşı bilinçlendirdi.

İster çocuklarda olsun ister yetişkinlerde; Enfeksiyonların özellikle yaz aylarında havuz ve deniz nedeniyle daha fazla arttığını belirten Uzm. Dr. Ali Coşkun, “Havuz kaynaklı enfeksiyonların önlenmesinde; havuzların bakımının düzenli yapılması, dezenfekte edilmesi, büyük önem taşımaktadır. Havuzlar eğer uygun şekilde klorlama işlemi yapılmıyorsa hastalıklara sebep olabilmektedir. İshaller, göz ve kulak enfeksiyonları, Hepatit A enfeksiyonu sıklıkla iyi dezenfekte edilemeyen havuz suları vasıtasıyla görülmektedir.” dedi.

Bu tür rahatsızlıklar için mayo değiştirmek ve kuru olmanın önem arz ettiğini belirten Coşkun, “Özellikle kadınlarda vajinal mantar vakaları, erkeklerde sistit ( mesane iltihabı ), ıslak kalan mayolar nedeniyle yaz aylarında artış göstermektedir. 

Ayakların da kuru tutulması ayak mantar bulaşmasını önlemekte faydalıdır. Havuz veya denizden çıktıktan sonra kurulanma, kuru kalma , en çok ihmal edilen önlemdir.” Diye konuştu.

Havuz suyu ile kıyaslandığında deniz suyunun, doğal tuz yoğunluğundan dolayı  daha temiz olduğunu ifade eden Ali Coşkun, mikroorganizmaların tuzlu suda hemen yok olmadığının altını çizdi.

Yağış ve taşkınların ardından denize girmenin riskli olduğunu ifade eden Coşkun, bu dönemde dikkat edilmesi gerekilen hususları ise şu şekilde sıraladı;

“Atık sularının denize karıştığı, şiddetli yağmur sonrası suların denize ulaştığı yerlerde, suyun görünen kirli bulanık görüntüsü dağılmadan yüzülmesi,  pek çok rahatsızlıklara zemin hazırlayabiliyor. O nedenle taşkın yağmur yağışlarından sonra en az 1 hafta denize girmemek önemlidir. İshal yapan bakteriler ve parazitler veya cilt -yumuşak doku enfeksiyonu yapabilen bakteriler de, tuz yoğunluğu yetersiz, kirlenmiş, bulaşık hale gelmiş deniz suyu vasıtasıyla insan vücuduna giriş yapabilmekte ve insanı hasta edebilmektedir. Kanalizasyon karışan alanlara yakın bölgelerde ve şiddetli yağmurlar sonrasında denize en az 1 hafta kesinlikle girmeyin ve sonrasında da yetkililere danışarak girin. Durgun ve kirli sularda, yüzeyi köpüklü ve yeşil görünümde olan denizlerde yüzmeyin. Havuz ve deniz suyunu mümkünse yutmayın. Suya atlarken burnunuzu kapatın. Ciltte sıyrık ve kesik alanları varsa, yüzme sonrasında temiz su ve sabunla cildinizi temizleyin, enfekte olmasın. Kulak enfeksiyonlarını önlemek için kulak tıkaçı kullanın. Göz rahatsızlıklarını önlemek için gözlük veya maske takın. Havlu, mayo veya şortları kimseyle ortak kullanmayın. Havuza girmeden önce ve çıktıktan sonra mutlaka duş alın, hatta mümkünse sabunla yıkanın. Havuz kenarları ve tuvaletlerde de mutlaka kendi terliğinizi giyin.”