Lösemi, kan üretim merkezi olan kemik iliğindeki ana hücrelerde olgun olmayan kan hücrelerinin anormal sayıda üretilerek vücudumuza yayılması nedeniyle ortaya çıkan bir kanser çeşitidir. Çocuk çağı kanserlerinin de %35 i (yaklaşık 1/3 ü) lösemilerdir. En sık 2-5 yaş arasında görülen lösemi, 1 yaş altı da dahil olmakla beraber her yaşta görülebilir. Yılda 1200-1500 arası 16 yaş altı çocuk lösemi tanısı almaktadır. En sık görülen yaş aralığı olan 2-5 yaşta tedaviye yanıt iyi iken, 1 yaş altı ve 10 yaş üstünde tedaviye yanıt azalır.
Lösemiye sebep olabilecek çok sayıda genetik ve çevresel etkenler bulunmaktadır. Sebebi henüz net olarak bilinmemektedir. İştahsızlık, zayıflama, halsizlik, bacaklarda ağrı gibi şikayetlerle gelebileceği gibi, ateş ve ağır enfeksiyonlar, cilt altında kanamalar, diş eti ve burun kanamaları ile de bulgu verebilir. Lösemili çocuklar eğer karaciğer ve dalakta büyüklük, görme bozuklukları ,baş ağrısı ve baş dönmesi gibi tutulan organ ve sistemlere ait bulgular verebilir.
Tanı, yapılan kan ve kemik iliği incelemeleri ile konulur. Ayrıca tanıdaki bu testler tedavi protokolünü belirleyen tiplendirmelerinde yapılmasını sağlar.
Lösemi, iyi bir tedavi programı ve moral desteği ile yaklaşık %85 oranında tedavi edilebilen bir hastalıktır. Lösemili hastaların ve yakınlarının umutsuz değil aksine iyi psikolojik destek ile tedaviye uyumun ve başarının arttığı ailelere hatırlatılmalıdır.
Kemoterapi (kanser tedavisi) boyunca yaşayacakları zorluklarda iyi psikolojik destek ve moral desteği sağlanması bu yüzden önemlidir.
Kemoterapiler kötü kanser hücrelerini yok ederken vücudumuzdaki kendi hücrelerimize, iyi (faydalı) savunma hücrelerimize de zarar verdiği için, bu çocuklarda saçlar dökülür, ağızda yaralar açılır, enfeksiyona yatkınlık oluşur. Bu yüzden maske takarak enfeksiyondan korunmaya çalışılması önerilir. Hastanın yaşayacağı bu süreçte karşılaşacağı zorluklarda aileye destek olunarak ailenin de hastaya vereceği destek ve morali arttırılmalıdır. Lösemili çocuklar ve ailelerinin bu süreçte sağlık çalışanlarının olduğu kadar toplumun da destek ve anlayışına ihtiyacı vardır. Öncelikle löseminin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu bilmemiz ve inanmamız gerekir.