İlküvez ve Çevresi Kültür Turizm Dayanışma Derneği İLÇEVDER, gerçekleştirdiği başarılı faaliyetler ile yıllardır turizmin arkasına itilen Çaybaşı ve bölgesine yeni bir nefes oldu.
İpekyolu Şelaleleri olarak tanımlanan ve 20'nin üzerinde şelaleyi dünya turizm kamuoyuna paylaşma başarısını elde eden dernek, Ordu'nun turizmde marka kent olma hedefine de büyük katkı sağlamış oluyor.
Eğitimci İsa Aydoğdu öncülüğünde başlatılan dernekleşme faaliyetleri ile bölge adından söz ettirebilen bir tüzel kişiliğe de kavuşmuş oldu.
Çalışmalar Bölgeye Can Kattı!
Daha düne kadar Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin çöp tesisi suyunun karıştığı dereler olarak bilinen ve tepkilerin odağında olan şelaleler, ilgili kurumların yaptığı iyileştirmeler ve dernek faaliyetleri ile yeniden şırıl şırıl akan bir gözde haline geldi. Bölge halkının da memnuniyetle destek verdiği, İLÇEVDER'in tamamen gönüllü çalışmaları şelaleye içme suyu, ulaşım ve dinlenme alanları imkanı sundu. Aşıklı Çakıllı Mahallesi sınırlarında yer alan Gökçe Gelin Şelalesi, doğaya duyarlı bir şekilde kazma kürek ve gerekli durumlarda iş makinesi ile ziyaret edilebilir bir yapıya kavuştu. Dereye giden yollardaki yüzey taşlarının toparlanması, yürüyüşe elverişli bir rota sağlarken hayırsever vatandaşların gönüllü çalışması da doğaya verilen değeri öne çıkarmış oldu.
22 Haziran 2024 Cumartesi Şelale Festivali Gerçekleştirilecek
İLÇEVDER, hazırlıklarını tamamladığı Şelale Festivali ile bölgenin yöresel değerlerini, geçmişten bugüne yansıyan anılarını, şelalelerin seyir defterini adeta yeniden gün yüzüne çıkaracak. Festivalde sergi, halk oyunları kano gösterileri, kermes, şelale ağası seçimleri gibi programlar yer alacak.
Ülke genelinden birçok turistin de ziyaret ettiği şelaleler bölgesi, doğayı koruma ilkesi ile yapılan turizm çalışmaları ile takdir topluyor. En yakın komşu ilimiz Samsun ve çevresinden de birçok doğasever topluluklar bu bölgeyi sık sık ziyaret ediyor; hayranlıklarını sosyal medya hespalarında dile getiriyorlar.