EKONOMİ

Büyük Şirketlere Vergi Denetim Seferberliği Başlıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında yürütülecek yeni adımlar hakkında açıklamalarda bulundu. Şimşek, vergi adaleti çerçevesinde 3.400 riskli şirketin izaha davet edileceğini duyurdu.

Abone Ol

Hazine ve Maliye Bakanlığı, büyük şirketlere yönelik kapsamlı bir denetim seferberliği başlattı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında yürütülecek yeni adımlar hakkında açıklamalarda bulundu. Şimşek, vergi adaleti çerçevesinde 3.400 riskli şirketin izaha davet edileceğini duyurdu.

Bakan Şimşek’in açıklamasına göre, ilk tespitlere dayanarak bu şirketlerin toplamda 23 milyar liralık vergi matrah farkını eksik beyan ettiği belirlendi. Bu eksikliklerin giderilmesi amacıyla ilgili mükellefler, belirlenen matrah üzerinden yapılacak hesaplamalarla milyarlarca lira verginin kamuya geri kazandırılması hedefleniyor.

Denetimler 31 İlde Yoğunlaşacak

Vergi Denetim Kurulu (VDK) tarafından yürütülecek olan bu denetim programı, ilk etapta İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Konya gibi büyük şehirler dahil olmak üzere toplamda 31 ilde yoğunlaşacak. Denetimlerde yaklaşık 500 vergi müfettişi görev alacak. Sonraki dönemde ise denetimlerin ülke genelinde yayılması planlanıyor.

Sosyal Medya Gelirleri de Denetlenecek

Denetimler kapsamında sadece şirketlerin değil, sosyal medya gelirlerini beyan etmeyen mükellefler de mercek altına alınacak. Bakan Şimşek, riskli mükelleflerin izaha davet edileceği konular arasında enflasyon düzeltmesi uygulamaları, kayıt dışı hasılat, üçüncü kişilerin IBAN hesapları üzerinden tahsilatlar gibi 30’a yakın farklı başlık bulunduğunu belirtti.

Vergide Adalet Sağlanacak

Bakan Şimşek, vergi adaleti ve etkinliğini sağlamak amacıyla büyük şirketlere yönelik denetimlerin aralıksız süreceğini vurguladı. Dürüst mükelleflerin her zaman destekleneceğini ifade eden Şimşek, çok kazanan ancak az vergi ödeyen mükelleflerin ise yakından takip edileceğini belirtti. Bu denetimlerle kayıt dışılığın önüne geçilmesi ve sektörel rekabetin adil koşullarda sürdürülmesi amaçlanıyor.