İnsanlar, uzayı keşfetmeye başladıkları andan itibaren uzay kirliliği oluşturuyor. Binlerce kullanılmayan uydu ve fırlatılan roketlerden arta kalan parçalar, Dünya yörüngesindeki uydular ve uzay araçları için çarpışma riski oluşturuyor.

1957 yılından bu yana binlerce roket ve uydu Dünya'dan uzaya fırlatıldı. Bunların çoğu hala uzayda kalmaya devam ederken, gelecekte daha fazlasının uzaya fırlatılacağı biliniyor. Bu durum, uzay çöplerinin artmasına neden olurken, fırlatılan roket ve uyduların zamanla çarpışma riskini doğuruyor.

Gök taşlarının yanı sıra yörüngede insan yapımı çöpler de bulunuyor. Bunlar artık kullanılmayan uydu ve uzay araçları, fırlatma aracı rampaları ve ayrışma parçalarını içeriyor.

Dünya'ya birkaç 100 kilometre yakındaki bazı cisimler, atmosfere birkaç yıl sonra geri girebiliyor. Bunların çoğu atmosfere girerken sürtünmeden dolayı yanarak yok oluyor. Ancak 36 bin kilometreden fazla irtifada bulunan çöp ve uydular, Dünya'nın etrafında yüzlerce ve hatta binlerce yıl dönmeye devam edebiliyor.