Kültür şehri diye öğündüğümüz Ordu şehri kültüre sanata her geçen gün hasret kalmaya başladı. Bir zamanlar festival ve kültürel etkinliklerle adından sıkça söz ettiren Ordu ilinde artık sanatsal etkinlikler mum ışığı ile aranıyor.
Fazla değil hafızalarımızı zorlayıp 10 yıl geriye gittiğimizde Ordu’da gitar festivali, tiyatro festivali, heykel festivali, fındık festivali, edebiyat festivali ve daha birçok festival ve etkinlik ile Ordu ili kültür ve sanat şehri olarak anılıyordu. Hatta edebiyat festivaline gelen konukları ağırlamak için yazarlar konuk evi bile yapıldı ancak konuk evi şimdilerde birilerinin pansiyonu haline getirildi. Artvin Hopalı rahmetli sanatçı Kazım Koyuncu ile başlayan sokak müziği kültürü Ordu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü’nün açılması ile Ordu sokaklarında da yaygın hale gelmeye başladı. Konuyu dağıtmadan sözü getireceğim yer Ordu sokaklarında müzik yapan gençler ve onları engellemeye çalışan Ordu Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekipleri.
Şimdi sormak lazım Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin zabıta müdürüne Ordu’da başka mesele kalmadı da hem sanatlarını icra eden hem de harçlıklarını kazanıp okumaya çalışan üniversiteli öğrencilerin yaptıkları müzik mi kaldı engellenecek? Üstelik bunun için izin verilmesine rağmen. Böyle mi sanat şehri, üniversite şehri olacak Ordu ya da Altınordu neyse. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Dr. M. Hilmi Güler sosyal medya hesaplarından Ordululardan proje istiyor. Şimdi ben de bir proje sunacağım üstelik 5 kuruş harcamadan hayata geçirilecek proje. Ordu’nun belli bölgelerinde şehir içinde ve sahilde belirli aralıklarla gençlerin müziklerini icra edip hem harçlıklarını kazanıp aile ekonomilerine katkı sunabilecekleri hem de dinleyenlere müzik sunabilecekleri alanlar yapsın. Çağırın Ordu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin Müzik Bölümü yada Güzel Sanatlar Lisesi’nin öğrencilerini, yada müzik yapmak isteyen diğer gençleri. Kimi gitarını çalsın, kimisi sazını, klarnetini, flütünü yani aklınıza ne gelebiliyorsa sokakta çalınabilecek çalsın. Ordu sokaklarında egzoz yada gürültü sesleri yerine müzik sesleri notalar yankılansın. Kötü mü olur. Olur, çok daha iyi olur bence. Sizde bırakın müzik yapan gençlerin peşini dilencilerin peşine düşün. Bırakın üniversiteli çocuklar da sanatlarını icra edip harçlıklarını kazansınlar. Yoksa Ordu’nun geleceğini açıkladığınız gibi böyle çizemezsiniz. Böyle yaptığınız takdirde üniversiteye ne öğrenci gelir ne de övünerek anlatılan sanat şehri Ordu’da sanattan bahsedilebilir.