2019-2020 Fındık Sezonunun yaşandığı, Üreticimizin ürünlerini Devletimizin desteği ile en iyi fiyattan sattığı, bereketli bir sezonu geçirdiğimiz, özellikle fındık ihraç potansiyelimizin oldukça yoğun miktarlarda olduğu şu günlerde maalesef bulundukları konum itibariyle sorumluluk ve söylediklerinin nereye varacağını hesap ederek konuşması gerekenlerin toplumu istila ettiği bir dönemde talihsiz bir açıklama ile karşılaşmanın üzüntüsünü yaşamakta ve herkesin önüne geldiği gibi konuşabildiği ve kurumları zedeleyici ve yaralayıcı yaklaşımlarla hiç bir yere varamayacaklarını hatırlatarak değerlendirmede bulunacağımız konuya geçmek istiyorum.
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan'ın, 18.10.2019 tarihinde basına yaptığı açıklama en hafif ifadeyle bulunduğu makamın sorumluluğunu taşımadan, bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olmanın en basit örneğidir.
Fındık Tacirlerini el altından fındık alıp satmakla itham etmekle suçlayan Sn. Karan, ne kadar bilgiden yoksun olduğunu gözler önüne sermiştir.
Fındığın % 80'e yakını yurt dışına ihraç edilen bir ürün olup tamamı kayıt altına alınmaktadır. 2018-2019 Fındık Mahsulünün 559 Bin 864 Ton olduğunu, ancak borsalarda işlem gören fındığın 329 Bin 557 Ton gerçekleştiğini ifade etmektedir. Doğrudur. Aradaki fark 230 Bin 307 ton fındığın borsa sistemine ve vergi sistemine girmediğini ifade etmektedir. Bu yanlıştır. Devamla 2018-2019 ihraç sezonunda ise 239 Bin 119 Ton ihracat gerçekleştiğini (-ki 2018 ürünü miktarını kastetmektedir) bununla 478 Bin 228 ton kabuklu fındığa tekabül ettiği ifade edilmektedir. Doğrudur.
Sayın Karan, İhracat yapılacak bir ürünün faturası olmadan ihracatının mümkün olmadığını bilemeyecek kadar cahil değilse, ifadesi kasıtlıdır. Çünkü en az 478 Bin 228 Ton fındık borsalarda tescil edilmiştir. Ancak, bu fındıkların ifade ettiği gibi 329 Bin 557 tonu müstahsil alışı, geriye kalan 148 Bin 671 Tonu ise 7143 Sayılı Kanun ile tanınan stok affı ile fındık tacirlerince yapılan stok affı kapsamındaki stok kayıtlarının düzeltilmesi, stoklarından var olan fındıkların faturalandırılmasıyla borsalandığını bilmeden, öğrenmeden, araştırmadan açıklamalar yapması bulunduğu kuruma yakışmayan; üreticileri ve kamuoyunu yanıltmaya ve kurumumuza karşı bir algı oluşturma çabası değilse düpe düz cahilliktir. Stokta olmayan bir malın bir kilogram dahi bile olsa fatura tanzim edilmeden satılamayacağını bilmeyen birinin mali müşavirlik yaptığını düşünmek dahi istemiyorum. Bir mali müşavir olarak Fındık sektöründeki stok affı miktarını devletin kayıtlarından öğrenebilir araştırabilirdi. Oysa kolay bir yol seçip suçlamayı seçmiştir. Bu basiretsiz bir idarecilik, maslahatçılıktır.
Bu açıklamayı şiddetle kınıyor, bilgiden yoksun, provakatif ve maksatlı bir açıklama olduğunu ifade etmek istiyorum. Ticaret Borsalarının üyeleri ülke ülke pazar ararken kapı kapı dolaşıp yeni pazarlara fındık ihracatı gerçekleştirme çabasında iken, Türkiye'deki toplam dikili alanda 700 Bin hektarda tahmini 776 Bin Ton üretim yapılıyorken, Giresun özelinde ise 118 bin hektarda dönüm başına ortalama 72 Kg. üretim yapılırken, Dünya'da diğer üretici ülkelerin dekar başı üretimlerinin ortalama 200 Kg. olduğu göz önüne alındığında daha fazla ürün elde etmemizin yöntemlerini aramanız gerekirken; (sektörün sattığı, ihraç ettiği) bizim sattığımız fındıkların hesabını yapmanız, hep fındık fiyatlarını konuşuyor olmanız artık birilerinin buna dur demesinin zamanının geldiğini sizlere hatırlatması gerektiğini düşünmekteyiz. Sadece oturduğunuz yerden başkalarını itham ederek, görevinizi layıkıyla yapma gayretinde olmadığınızı aynaya baktığınızda kendinizin suretini görerek herkesi kendiniz gibi zannettiğinizi düşünüyorum. Çünkü ünlü Düşünür Mevlana'nın bir sözü vardır. "Kişi karşısındakini kendisi gibi zannedermiş." bu söz tamda herkesi kendisi gibi zannedenler için söylenmiş doğru bir sözdür.
Sn. Karan, Ziraat Odası Başkanı olarak Fındık konusunu bilmemenizi, fındık ticareti konusunu bilmemenizi anlayışla karşılıyorum ama en azından Fiskobirlik Yönetim Kurulu Üyesi olarak Sn. Başkan Lütfi Bayraktar'a soramadığınız soruları Fiskobirlikte çalışan çok kıymetli bu konulara vakıf bürokratlara sorarak en azından fındık ticareti konusunda ve borsa kayıtları hususunda bilgi sahibi olabilirdiniz. Oysa ne araştırma ne de ticaret konusunda bilgi sahibi olmadığınız halde çıkıp bu konuda Ziraat Odası Başkanı sıfatıyla açıklamalarda bulunuyorsunuz. Bunu iyi niyetle bağdaştırmak mümkün değildir.
Ülkemizin çok önemli bir dönemden geçtiği şu günlerde fındık ticaretine omuz vermiş ve bu ürünün kıymetlendirilmesine ömrünü adamış insanları, kurumları, kuruluşları, istihdam yaratmak için ticarette çok önemli zorluklara göğüs geren girişimcileri mesnetsiz, okuduğunu anlamayan, analiz ve sentez yapamayan, konuştuğundan sorumsuz olduğunu zanneden şahsınızın söylemleriyle zedelemenize, kurumları bu şekilde aşağı çekmeye matuf söylemlerinize artık dur diyeceğiz ve buna izin vermeyeceğiz. Yaptığınız iş eleştirmeden öte iftira atmaktır. İspatlayamadığınız işte de müfterisiniz. İddia ettiğiniz konular Devletin Maliyesi tarafından kayıt altına alınmış ve vergisi yatırılmış hususlardır. Aksini ispat edemezsen tekrar söylüyorum o koltukta oturmayacaksın. Bu konuyla ilgili mücadeleyi her platformda yapmayı bundan sonrasında kendimize görev adlediyoruz.
Konu bu minvalde iken ve kendisi de bu konu hakkında bilgi sahibi olmadan popülaritesini; girişimci, Türk Fındığını kıymetlendirmek için var gücü ile çalışan ticaret erbabını, sanayicisini, ihracatçısını karalamak üzerinden yükseltmeye çalışmamanızı, Türk Fındığına daha fazla değer zinciri oluşturmak üzerine kurgulu bir yol izlemeniz gerektiğini zatıalinize hatırlatıyor, ağzınızdan çıkan lafın esiri olmamak için kırk düşünüp bir konuşmasını tavsiye ediyorum.