Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarıyla ilgili yeni bir yapılandırma imkanı sundu.

Bu kapsamda, ödenmemiş kredi kartı ve ihtiyaç kredileri için borçlar, 60 aya kadar vadeyle yapılandırılabilecek. Ancak, kredi kartı yapılandırma borcunun yüzde 50’si ödenene kadar kredi kartı limitlerinde artış yapılmayacak.

BDDK'nın açıklamasına göre, kredi kartı asgari ödeme oranları da yeniden belirlendi. Limiti 50 bin lira ve altındaki kredi kartları için asgari ödeme oranı, dönem borcunun yüzde 20’si olarak uygulanacak. 50 bin lira üzerindeki kartlarda ise bu oran yüzde 40 olarak belirlendi. Ayrıca, Merkez Bankası’nın Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranlarına ilişkin tebliği de Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yapılandırma kapsamındaki bireysel kredi kartları, kart hamillerinin talebi üzerine en fazla 60 ay vadeyle düzenlenebilecek. Ancak, kredi kartı yapılandırma borcunun yarısı ödenmeden, kart limiti artırılamayacak. İhtiyaç kredilerinde ise anapara ve faiz ödemelerinde 30 günden fazla gecikme yaşanması durumunda, ilave kredi verilmeden 60 aya kadar yapılandırma yapılabilecek. Borçlular, bir yıl içinde bu yapılandırma imkanından faydalanabilecek.

Faiz Oranlarında Yeni Düzenleme

Merkez Bankası’nın (TCMB) kredi kartlarına uygulanacak azami faiz oranlarına ilişkin yeni düzenlemesi de Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, aylık azami faiz oranları, belirlenen referans oran üzerine eklenen baz puanlar ile hesaplanacak. Dönem borcu 25 bin liranın altında olan kredi kartları için 39 baz puan, 25 bin ile 150 bin lira arasındaki borçlar için 114 baz puan, 150 bin liranın üzerindeki borçlar için ise 164 baz puan eklenecek.

Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerine (nakit çekim ve kullanım işlemleri hariç) uygulanacak faiz oranları da referans orana 164 baz puan eklenerek belirlenecek. Nakit çekim işlemlerinde bu oran, referans orana 189 baz puan eklenerek hesaplanacak.

BDDK'nın kararı doğrultusunda TCMB, bireysel kredi kartlarına uygulanan faiz oranlarını dönem borcuna göre farklılaştırarak, yeni oranların 24 Ekim’de açıklanacağını ve 1 Kasım itibarıyla yürürlüğe gireceğini duyurdu.

Kaynak: Haber Merkezi