Ordu Eczacılar Odası Başkanı Ecz. Hakan Öztekin, Türk Eczacılar Birliği ve 56 Bölge Eczacı Odası tarafından yapılan ortak açıklamayla ilaç fiyatlarına gelen zamlar konusunda tepkisini dile getirdi.
Başkan Öztekin, mevcut durumun eczacılık mesleğini nasıl olumsuz etkilediğini belirten açıklamada, aşağıdaki hususlara dikkat çekti.
"Eczacılar, Yok Sayıldığı Bir Sağlık Sisteminin Payandası Olmayacaktır"
Türk Eczacıları Birliği ve 56 Bölge Eczacı Odası, 31 Ekim 2024 tarihinde gerçekleştirilen Olağanüstü Başkanlar Danışma Kurulu Toplantısı’nda ilaç fiyatları ve eczacılık alanındaki sorunları değerlendirdi. Toplantıda alınan kararlar şu şekilde açıklandı:
Mevcut İlaç Fiyatlandırma Modeli Sürdürülebilir Değildir
İlaç fiyatlandırmasında kullanılan mevcut modelin sürdürülebilir olmadığı ve değişmesi gerektiği vurgulandı.
Eczacılar Göz Ardı Edildi
Eczacıların mali sorunları defalarca kamu otoritelerine bildirilmiş olmasına rağmen, son düzenlemelerde eczacıların yok sayıldığı belirtildi. Eczacıların görmezden gelinmesinin sağlık sistemi ve ilaca erişim sürecine kalıcı bir fayda sağlamayacağı ifade edildi.
İlaç Temin Protokolünün Yenilenmesi için Gerçekçi Koşullar Gereklidir
SGK ile olan İlaç Temin Protokolü’nün süresi 1 Ekim 2024 tarihinde sona ermiş olup, vatandaşların ilaç hizmetinden yararlanmaya devam edebilmesi için gerçekçi koşulların sağlanmasının zaruri olduğu belirtildi.
Haklı Taleplerin Karşılanmaması Halinde Eylem Planı
Taleplerin karşılanmaması durumunda Türkiye genelinde eczanelerin faaliyetlerinin geçici olarak durdurulması, eczanelerin kapatılması gibi eylemler için bir takvim belirlemek üzere Türk Eczacıları Birliği koordinasyonunda yeni bir toplantı yapılacağı açıklandı.
Diyalog Kanalları Açık Tutulacak
Türk Eczacıları Birliği, krizin müzakere yoluyla çözüme kavuşması için kamu ile diyalog kanallarını açık tutacağını belirtti.
Başkan Öztekin’in açıklamasında, eczacılar olarak haklarının korunması adına gerekli adımların atılması talep edildi.