Ordu il engelli meclis başkanı Ümit İşbakan'ın 3 Aralık Dünya engelliler günü basın açıklaması şöyle:

“Engelli örgütleriyle sadece sorunların çözümünde değil, tespitinde de birlikte olursak çözüme o oranda hızlı ulaşacağımız açıktır”

Engellilerin iş gücüne katılım oranında bir sıkıntı var. Türkiye’de iş gücüne katılım oranı yüzde 53 iken, çalışabilir engellilerin iş gücüne katılım oranı yüzde 22,1’dir. Bu oran kadın engellilerde yüzde 12,5 düzeyindedir. Engelli istihdamı sorununun bir nebze çözümü için öncelikle kotalardan kaynaklı boş kadroların doldurulması ve kotanın günün şartlarına göre artırılması, işverenlere engelli istihdamı için yeni kolaylıklar sağlanması ve engelli bireylerin istihdam adaptasyonu amacıyla meslek ve sosyal destek eğitimleri verilmesi gerekiyor.”

“Şuan engelli aylığı 2811TL. 24 saat evinde ağır engelli çocuğuna bakan annenin aylığı 5 bin 98 TL. Acil bir şekilde engelli aylıkları asgari ücrete çıkarılmalıdır”
Çok acil bir şekilde engelli aylıkları ve bakım ücretleri asgari ücret seviyesine çıkarılmalıdır. Bakıcı anneler SGK şemsiyesi altına alınmalıdır. Engelli aylığı bağlanırken 65 yaş üstü aylığı bağlamada olduğu gibi gelir kriteri kaldırılmalı veya sadece engelli bireyin kendi geliri değerlendirilmelidir.

“Engelliliğin değerlendirilmesi için verilen Engelli Sağlık Kurulu Raporlarında belirtilen engellilik oranları yetkili hastanelere göre farklılık gösteriyor. Ayrıca, farklı kurumlar anlaşılmaz gerekçelerle yeni raporlar talep edebiliyor. Engelli sağlık kurulu raporu sürekli olan kişilerden yeni rapor istenmesi, vatandaştan her iş için yeni nüfus cüzdanı istemekle eş değerdir. Yenilenen raporlarda engel oranları düşürülmekte bununla birlikte engelliler daha önce yararlandıkları hak ve hizmetlerden mahrum kalıyorlar. Engelli Sağlık Kurulu Raporları, tartışmasız tüm kamu kurumunca dikkate alınmalıdır ve her koşulda ücretsiz verilmelidir”

✓Minimum engelli çalıştırma kotası %3 den % 6 ya çıkarılmalıdır.
✓18 yıldır ötelenen 5378 nolu kanun uygulanmalıdır
✓ Her şehirde o şehirdeki özel eğitim gereksinimli öğrenci kapasitesine göre özel uygulama okulları açılmalıdır. 
✓ Tüm devlet kurumlarında özellikle hastanelerde duyma engelli bireyler için işaret dili eğitimi almış kişiler çalıştırılmalıdır.
✓ Engelli bireylerin tüm sağlık giderleri devlet tarafından karşılanmalıdır.

Ordu il engelli meclis başkanı
Ümit İŞBAKAN