Fındığın mevcut durumu hakkında bilgilendirmelerde bulunan Başkan Akça, “Tam fındığın dönüşümün yapacağı ve artık durumunun belirleneceği dönem içerisinde. Hatta şu an en etkin yabancı organizmalarla ve fındığa sıkıntı doğuracak yapılarla mücadele sürecindeyiz. Dolayısıyla fındık zararlarından mücadele içerisinde olduğumuz bu süreçte bizler de üreticilerimize uyarılarda bulunduk. Fındık için, doğru zamanda doğru teknikle mücadele etmek önemli” dedi.
Üreticilerin bu süreci dikkate alması gerektiğini vurgulayan Atakan Akça, “Üreticiler dikkat ederse fındıkları daha sıkıntısız bir süreç geçirecek ve daha kaliteli bir durumda hasat yapılacak” diye konuştu.
Başkan Atakan Akça, İklim koşullarının bu yıl fındık üzerinde oluşan etkilerine şu sözlerle değindi; “Bu yıl biliyorsunuz ki normalin altında hava sıcaklığı mevcut. Fındığın doğacağı bu süreçte olması gereken dışında bir süreç ile karşı karşıyayız. Geceleri gerçekten soğuk bir hava iklimi gerçekleşiyor ve bu da fındığın doğumunu etkiliyor. Bana göre özellikle bizim bölgelerimizde kara fındıkla, palaz fındık diye tabir ettiğimiz çeşitlerde şu sıralar gerçekleşen doğuş biraz sıkıntılı gibi gözüküyor. Hem ziraat odasındaki elemanlarımız, hem kendimiz, hem d üreticilerimizin kesitlerine dayanarak bu söylemleri dillendirebiliyoruz. Çünkü bu tespit afaki söylenen bir durum değil.”
Şu anda rekolte tahminini kimse yapamaz. Bu tarım il müdürlüğünün öncülüğünde bütün fındık paydaşlarını bunlar kimlerdir: “ziraat odaları , TMO, Fisko Birlik, Borsa, Ticaret Odaları” yani fındığın paydaşları, kimse herkesin katıldığı komisyon toplanarak temmuz ayının son günlerinde başlayan bir rekolte tespiti çalışması var bunu sonucunda zaten belirlenen resmi rekolteyi tarım bakanlığı yetkilileri zaten halkımızla paylaşacak dolayısıyla bundan hariç yapılan rekolten bana göre kayda değer ve verimli bir rekolte tespiti değildir tamamen piyasayı yönlendire bilme amacıyla yapılan tespitlerdir ve biz bunları doğru bulmuyoruz dedi. Haber: Yeşim Durkut